LifestyleLjubav i sex

U FBiH 556.910 oženjenih muškaraca i 558.691 udatih žena

Federalni zavod za statistiku objavio je da je, po formalno-pravnom kriteriju, stanovništvo staro 15 i više godina na popisu stanovništva razvrstano po bračnom statusu u četiri kategorije:

nikad neoženjen/neudata,
oženjen/udata,
razveden/razvedena i
udovac/udovica.

Po Popisu stanovništva u BiH iz 2013., u Federaciji BiH 556.910 muškaraca je oženjeno, a 558.691 žena je udato.

Iz Zavoda navode da je taj podatak logičan jer se rezidentni status izvodio za svaki P-1 obrazac, kroz 29 determinističkih pravila, a ne za porodicu, pa je tako moguće da je otpalo više muškaraca nego žena.

Ističu da je svaki P-1 obrazac koji nije zadovoljio pravila da bi bio rezident BiH, dobio status da nije rezident BiH bez obzira da li je njegov bračni partner dobio rezidentni status stanovnika BiH.

Zaključak je da su muškrci oni koji izdržavaju porodicu i borave u inostranstvu i po pravilima za izvođenje rezidenta dobili status da nisu rezidenti BiH, dok su njihove supruge kao i članovi porodice koje žive u BiH dobile status rezidenata BiH.

Navode da je u Hrvatskoj slična situacija, ima više žena udatih – 1.006.532, dok oženjenih muškaraca ima 1.002.207, te da je u Srbiji također više žena udato – 1.702.581, a 1.693.659 muškaraca oženjeno.

Oženjenom/udatom smatra se osoba koja je sklopila brak po važećim zakonskim propisima, i svaki brak upisan u matičnu knjigu vjenčanih. Ukoliko je osoba sklopila brak samo u crkvi ili džamiji, ne smatra se da je oženjena/udata, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close