U Briselu pregovori o prijedlogu “pet plus pet”

Predstavnici pet stranaka iz Federacije BiH /FBiH/ otputovali su u Brisel, gdje će sutra imati sastanke sa ekspertima Evropske komisije o rješavanju problema u vezi sa provođenjem odluke “Sejdić-Finci”, a očekuje se da bi konačni prijedlog mogao biti stavljen na papir, potvrdio je Srni izvor iz jedne od stranaka, učesnika sastanka.

Prema istom izvoru, pregovara se o prijedlogu “pet plus pet”, koji predviđa da prvi član Predsjedništva BiH iz FBiH bude onaj koji dobije najviše glasova, a drugi koji bude imao najviši broj glasova u pet kantona u kojima prvi nije odnio pobjedu.

Prema ovom prijedlogu, drugi član istovremeno bi trebalo da ima više od 50 odsto glasova u pet kantona u kojima nije pobijedio prvi.

To je, zapravo, kompilacija više prijedloga, a blizak je modelu minimalne multietničke podrške koji su predložila dva HDZ-a, kaže Srnin izvor.

Ukoliko sutra dođe do pomaka u pregovorima, kaže Srnin izvor, u Briselu bi sljedeće sedmice trebalo da se sastanu lideri HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, SDP-a i SDA

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close