U Bijeljini je bilo etničko čišćenje nesrpskog stanovništva

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši prvi policajac Republike Srpske Dragomir Andan izjavio je da je u ljeto 1992. imao podršku političkog vrha Republike Srpske u borbi protiv paravojnih formacija u opštinama Bijeljina, Zvornik i Brčko, prenosi BIRN.

 

Andan je opisao akcije specijalne policijske jedinice, koju su predvodili on i pripadnik tadašnje Savezne policije bivše Jugoslavije Mićo Davidović, u cilju razbijanja paravojski koje su činile zlodjela u tim opštinama.

 

Jedinica se borila da eliminiše “Crvene beretke” u Brčkom, “Pantere” Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini i “Žute ose” braće Vučković u Zvorniku, kazao je Andan i dodao da je uspjela da mnoge uhapsi uprkos činjenici da je bila “malobrojna i često joj je prijećeno silom”

 

Od teških zločina počinjenih nad Bošnjacima i Hrvatima u logoru Luka u Brčkom, Andan se ogradio tvrdnjom da policija tamo nije imala nadležnost.

 

Za zarobljenički logor u Batkoviću kod Bijeljine rekao je da je čuo tek kada je iz njega nastojao da izvede prijatelja koji je bio zatvoren “samo zato što je Hrvat”.

 

Andan je posvjedočio i da je, sa Davidovićem, formirao policijsku stanicu u selu Janja, kod Bijeljine, da bi zaštitio preostale Bošnjake.

 

O svim tim zbivanjima, Andan je depešama izvještavao vlasti na Palama, kako bi “politički vrh imao uvid u probleme u Semberiji”.

 

On je kazao da je imao informaciju da je Karadžić podržavao njegove aktivnosti.

 

Kao dokaz za to, Karadžić je pokazao Andanovu depešu na kojoj je on dopisao: “Nastaviti sa uvođenjem reda i zakonitosti.”

 

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština širom BiH, uključujući Bijeljinu, Zvornik i Brčko. Njemu se sudi i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

U unakrsnom ispitivanju tužiteljka Hildegard Uertz-Retzlaff svjedoka je suočila sa tvrdnjom da se policija bavila samo pljačkama, a ne brojnim ubistvima Bošnjaka i Hrvata u semberijskim opštinama.

 

Kao primjer je navela da pripadnici “Žutih osa” u Zvorniku nisu bili uhapšeni zbog ubistava i zlostavljanja civila u selu Čelopek, nego zbog pljačke.

 

Andan je odgovorio da su paravojnici “sa prostora Srbije tamo i pobjegli”.

 

“Tužilaštvo u Bijeljini ih je poslije hapšenja pustilo, a oni su pobjegli u Srbiju… Mi smo dosta dokumentacije uputili Srbiji. Dušan Vučković osuđen je, mislim u Šapcu, na zatvorsku kaznu… Tražili smo da im se zabrani povratak”, rekao je Andan.

 

Upitan da li je u Bijeljini bilo etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva, svjedok je kazao da “jeste dolazilo do iseljavanja stanovništva, da ne upotrijebim grubu riječ ‘etničko čišćenje’”.

 

Na sugestiju zastupnice optužbe da su on i Davidović bili napadani što “štite Muslimane, a hapse Srbe”, Andan je odgovorio da “niko iz vrha vlasti nije rekao da to ne radimo”.

 

Karadžić će odbranu nastaviti u ponedjeljak, 8. jula.

ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close