U BiH slobodno šeta 170 psihičkih bolesnika s dosjeom

U Bosni i Hercegovini trenutno je na slobodi čak 170 psihičkih bolesnika koji su u stanju neuračunljivosti počinili neko kazneno djelo, ali u zemlji nema ustanove u kojoj bi ujedno bili liječeni, ali i stavljeni kako pod stručni tako i pod sigurnosni nadzor. Dok se nakon dugogodišnjeg odlaganja još čeka na otvaranje Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, ovi bolesnici su prave “hodajuće bombe”, za koje se ne zna kada mogu ponovo “eksplodirati” i počiniti novo kazneno djelo.

Kolika opasnost svakodnevno vreba građane, primjer je i ovotjedni masakr u susjednoj Srbiji koji je počinio 60-godišnji Ljubiša Bogdanović u selu Velika Ivanča kod Mladenovca, ubivši 13 rođaka i susjeda, među kojima i svoga sina, majku, dvogodišnjeg dječaka, a teško ranivši suprugu te na kraju i sebe. Bogdanović je podlegao prije dva dana, piše Dnevni Avaz.

Još nisu poznati motivi i uzroci ovog stravičnog zločina, a ubojica nije imao dijagnosticiranu neku psihičku bolest. No, zna se da se Ljubišin otac objesio, da je njegov stric umro u ludnici, a da se jedan rođak liječi na nekoj od tamošnjih psihijatrijskih klinika. Kako prenose srbijanski mediji, sve to ukazuje na genetsku predispoziciju da je i on najvjerojatnije imao neku duševnu bolest, ali se nije liječio.

Koliko je u BiH potencijalnih ‘Bogdanovića’, u ovom trenutku niko ne zna. No, podatak nevladinih organizacija u našoj zemlji koje se bave istraživanjima o mentalnom zdravlju bh. građana pokazuje da čak 1.700.000 građana ima neki sa stresom povezani mentalni problem!

U prilog ovom idu i tvrdnje prof. dr. Abdulaha Kučukalića, šefa Psihijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koji u razgovoru za “Avaz” kaže da je sve više pacijenata s nekim od psihičkih poremećaja i da je stanje alarmantno.

Zbog velike navale pacijenata koji imaju određene posljedice zbog ratnih ili poslijeratnih trauma, formirali smo posebno odjeljenje s 40 mjesta koja su uglavnom popunjena pacijentima koji su ratni veterani, silovane žene ili izbjeglice“ kaže dr. Kučukalić.

Ističe kako stručnjaci kroz praćenje ponašanja pacijenata s mentalnim poremećajima kroz duže vremensko razdoblje ponekad mogu otkriti ili predvidjeti da će oni učiniti neko kazneno djelo. No, to je moguće tek u rijetkim slučajevima.

To je jedan postotak mentalnih poremećaja, ali imate i one za koje nikada ni psihijatri ne mogu pretpostaviti sa sigurnošću kako bi mogli napraviti neko kazneno djelo, jer su komunikativni i prilagođeni okolini“ naglašava dr. Kučukalić.

Ističe da je sve veći broj psihičkih oboljenja povezan ne samo s ratom u BiH nego i siromaštvom u kojem živi sve veći broj građana. To se, kaže, odražava i na porast broja djece s dijagnozom “poremećaj u ponašanju”, što je posebno zabrinjavajuće.

Mi smo na neki način zabrinuti. Kroz naš rad vidjeli smo da takva djeca nemaju pozornost i brigu roditelja koji zbog svojih problema i obveza nemaju nadzor nad djecom“ utvrdio je Kučukalić.

Nažalost, i u BiH česti su slučajevi da psihički nestabilne osobe postanu nasilne i uzrokuju tragične događaje. Samo posljednjih 15 dana u našoj zemlji su počinjena dva ubojstva.

Kako u razgovoru za “Avaz” ističe direktor KPZ-a Zenica Nihad Spahić, smještanje ubojica s psihičkim bolestima u zatvore je nezakonito i, osim što BiH tako krši i domaće i međunarodne propise, izložena je i velikim troškovima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close