BiHPolitika

U BiH povampirenje fašizma, sistemski se atakuje na civilizacijske vrijednosti

Suljagić, Bajtal i Kovačević u Temi TV1

U BiH povampirenje fašizma, sistemski se atakuje na civilizacijske vrijednosti BiH povampirenje fašizma, sistemski se atakuje na civilizacijske vrijednosti

Antifašističke civilizacijske vrijednosti u BiH su ugrožene i povlače se pred povampirenjem fašističkih vrijednosti, upozoreno je u ovosedmičnom izdanju emisije Tema TV1 sa Nikolinom Veljović. O temi “Poštuju li se u BiH civilizacijske vrijednosti” govorili su predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza (GS) Emir Suljagić, član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Slaven Kovačević i politički analiičar, profesor Esad Bajtal.

Suljagić je konstatovao da na povampirenje fašističkih i neofašističkih vrijednosti nisu imune ni tri vodeće etničke političke stranke u BiH, upozorivši da se svakodnevno suočavamo sa dokazima oživljavanja fašizma, neonacizma, te četništva.

On je istakao da je ova tema počela da uznemirava građane u BiH, ali da pojedini političari imaju dilemu o tome na kojoj strani je BiH bila u Drugom svjetskom ratu, podsjetivši na činjenicu da je velika većina naroda u ovoj državi tada odlučila ne bude dio fašističke, već antifašističke tradicije.

Profesor Bajtal je upozorio da se u BiH aktivno i sistemski čini sve protiv sistema civilizacijskih vrijednosti, što se prvenstveno ogleda u aktivnom njegovanju varvarstva i divljaštva, a kazo dokaz tome su tragični događaji iz 90-ih godina.

“Daleko smo od nečega što smo do juče imali, jer se planski i sistemski atakuje na civilizacijske vrijednosti”, poručio je on.

Kovačević je pojasnio da se u svijetu prećutno civilizacijske vrijenosti preuzimaju iz zapadnih zemalja, te da su one definisane u brojnim evropskim poveljama, te Poveljom UN-a.

S druge strane, dodao je BiH uspostavlja sistem sopstvenih vrijednosti, ali će na putu ka EU, morati prihvatiti civilizacijske vrijendnosti Zapada, te uspostaviti pravni okvir za njihovu zaštitu.

Sagovornici emisije naveli su aktuelne primjere veličanja fašističkih i neofašističkih vrijednosti u BiH, počev od naziva ulica do najavljenog skupa podrške prvostepeno osuđenim ratnim zločincima, visokim zvaničnicima takozvane Herceg-Bosne, koji 8. juna organizuje Udruženje “Hrvatsko srce nade” iz Mostara na gradskom stadionu pod Bijelim Brijegom, a od pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Najavljeno je da će tom prilikom nastupiti i Marko Perković Thompson.

nikolina-suljagic-cms

Prije nego što se osvrnuo na najavljeni skup podrške, Suljagić je podsjetio na činjenicu da je Vlada Kantona Sarajevo osnovnu školu u Dobroševićima nazvala po nacističkom kolaboracionisti Mustafi Busuladžiću, čovjeku koji je javno slavio nestanak Jevreja sa Baščaršije.

“Ne razumijem razloge zbog kojih SDA gura narod koji tvrdi da predstavlja, Bošnjake, u krilo ustaštvu i NDH-u. Zaista ne razumijem razloge, jer su istorijske činjenice drugačije”, istakao je Suljagić, te poručio da ova odluka Kantonalne vlade ne služi nikome na čast.

Koncert podrške osuđenim ratnim zločincima, naglasio je, predstavlja slavljenje tih zločina, što je neprihvatljivo.

“Te vrijednosti pobijedili smo u ratu od 1941. do 1945. godine”, konstatovao je on.

Profesor Bajtal je napomenuo da bi u normalnim društvima i državama ovakav koncert bio zabranjen.

“I da nije posvećen onima kojima je posvećen, a posvećen je presuđenim ratnim zločincima, koncert bi bio zabranjen i zbog samog naziva pjevača – Thompson, što u prevodu znači pištolj i simbolizuje smrt, nasilje, razaranje, nekulturu. Paradoks  je da se ovdje slavi zločin. Takav sistem vrijednosti, koji se stavlja u službu određenih politika i ideologija, ne može se pravdati. Zašto to rade oni koji to radi? Koji je smisao te ideologije koja za sebe tvrdi da je proevropska? To je oda zločinu”, kazao je Bajtal.

Kovačević je upozorio da se radi o nastojanjima ljudi sa političkim karakterom, skrizenim iza “kulture”, da podijele zemlju na interesne zone i da svako vlada u svojoj zoni.

“Činjenica je da mi u Sarajevu nećemo prihvatiti Thompsona, jer veliča zločine, a oni koji to podržavaju, koriste te elemente da nametnu svoje vrijednosti. Pitanje je da li će ostatak BiH prihvatit te vrijednosti iza koje stoje zločini?”, kazao je Kovačević, te upozorio da je cilj ovakvih nastojanja proizvesti povećane tenzije u BiH, te preferirati potencijalne sukobe.

Suljagić smatra da i današnje suštinske podjele u BiH su na linijama onih podijela iz perioda 1941 – 1945. godine. I tada smo se, dodao je, dijelili na antifašiste i fašiste, kao što je to i danas slučaj.

“Moram da dodam da su i danas oba tabora izuzetno multietnična”, istakao je on.

Bajtal je mišljenja da je u bh. politici ne postoji borba za ideologiju, već da smo ostali na interesnoj logici.

Praksa sa pijačnog varanja, dodao je, preselila se na društvenu i političku ravan, gdje se žrtvuju elementarne civilizacijske vrijednosti.

Osvrćući se na odnos EU prema BiH, Suljagić je podsjetio da je Evropa nedavno bila jako uzrujana pred mogućnošću da Marin le Pen pobijedi na izborima u Francuskoj.

“S druge strane, Milorad Dodik kao osoba, njegov režim i vladajuća partija SNSD imaju intenzivnu i iz budžeta finansiranu saradnju sa Nacionalnom frontom Le Penove. Pojedini evropski diplomati u BiH nama govore o evropskim vrijednostima, a ovdje su spremni prihvatiti vrijednosti koje kod kuće smatraju neprihvatljivim”, istakao je on.

Posebne kritike uputio je pojedinim inostranim nevladinim organizacijama sa sjedištem u BiH, koje su, kako je istakao, glavni sponzori “neoustaških političkih partija u BiH”.

“HNS je sponzor sramnog koncerta podrške ratnim zločincima u Mostaru, a predsjednik HNS-a je lider HDZ-a Dragan Čović, koji je rado viđen gost u takvim organizacijama”, naglasio je Suljagić.

nikolina-gosti-tv1-cms

Bajtal je posebno naglasio da pobude protiv modernog neofašizma dolaze iz građanskog kruga, a ne iz političkog, što je zabrinjavajuće.

Kovačević je izrazio bojazan da građani BiH vremenom ne oguglaju na fašizam, te da o njemu ne počnu razmišljati kao o normalnoj pojavi.

“Koncert u Mostaru je ‘Koncert uznicima haškog Tribunala’. Šta ako oni budu drugostepeno osuđeni za udruženi zločinački poduhvat? Je li to onda oda udruženom zločinačkom poduhvatu? Ta kvalifikacija u međunarodnom pravu nosi niz posljedica”, poručio je Kovačević.

Sagovornici su prokomentarisali i činjenicu da zakon u BiH ne prepoznaje sankcionisanje veličanja fašističkih ideologija. To je, smatra Suljagić, politička volja.

“Politička volja je da se fašizam u BiH proizvodi na dnevnoj i sedmičnoj osnovi. Kako članovi Predsjedništva BiH, konkretno Dragan Čović može u diplomatiju imenovati čovjeka koji kaže da u BiH žive Hrvati, Srbi i poturice, da se u Ahmićima HVO borio protiv ISIL-a? Jedina logična ekstenzija takvih poruka je da se na stadionu u Širkom Brijegu skandira ‘Ubi baliju'”, upozorio je Suljagić.

Bajtal ističe da odsustvo vladavine zakna ukazuje na praktičnu dimenziju fašizma.

“U BiH 80 posto stanovništva ne živi na ljudski dostojanstven način. S druge strane, imamo stotinjak osoba koje imaju devet milijardni dolara, a koje su zgrnuli na leđima siromašnih građana BiH. To bogatstvo nije opravdano, ne znamo kako su došli do toga. Mi smo bogata zemlja, a siromašna država. Siromaštvo je proizvedeno pljačkom, koja je sastavni dio svakog fašizma. I sam Hitler je jednom prilikom svojim saradnicima rekao da se bogate, ali da baze da ih ne ulove. U BiH se čak ni ta opomena ne izriče, jer ih niko ne lovi, a ako ih lovi, optužnice ostaju u ladicama, a ako ih, pak, neko aktivira, optužnice su oslobađajuće”, kazao je Bajtal.

Osvrćući se na pitanje da li građani BiH mogu oguglati na pojave fašizma, Suljagić je istakao da je nemoguće ogouglati na egzistencijalnu prijetnju.

“Ono što dolazi iz HDZ-a BiH i HNS-a doživljavam kao direktnu egzistencijalnu prijetnju za sve građane u BiH. Reakcija velikog dijela javnosti na vulgarna poređenja Blajburna i Srebrenice pokazala su da se, ipak, ne može oguglati na to”, dodao je Suljagić.

Bajtal je potcrtao da se “krv Srebrenice i Jasenovca ne može saprati blajburškim skupovima”.

“To ispada iz racionalne igre. Oguglavanje se može vezati za apatijom, koja dolazi iz poraznog osjećaja da niste ništa kadri uraditi”, istakao je on.

Kovačević smatra da bh. političari nisu u stanju popraviti stvari bez bez pritiska iz vana. No, upozorio je da je trenutni saziv Evropskog parlamenta izuzetno desno orijentisan, izrazivši bojazan da čak pojedinim članicama EU odgovara postojeće stanje u BiH.

Bajtal je ciničnim ocijenio govor EU da se u BiH politički lideri moraju sami dogovoriti. EU, dodao je, ima imperativnu imoralnu obavezu da stvari u BiH uredi na način kako je to uredila u svojoj kući.

Nasuprot tome, Suljagić je mišljenja da “niko neće urediti našu kuću, ako je sami ne uradimo”.

U tom kontekstu, dodao je, potrebno je u susjednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj, tražiti partnere koji njeguju antifašističke vrijednosti.

“Važno je da nam ne ubiju nadu, jer svi dok tinja i mali plamičak, možmo se nadati da ćemo jednog dana slobodno živjeti u svojoj zemlji”; zaključio je Suljagić.


(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close