BiHPrivreda

Dio tereta u slučaju “Agrokor” u konačnici će preuzeti i dobavljači

Adnan Smailbegović za TV1

Dio tereta u slučaju “Agrokor” u konačnici će preuzeti i dobavljači

Predsjednik Udruženje poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović upozorio je u Dnevniku TV1 da je slučaj “Agrokor” nije nimalo jednostavan, te da se radi o regionalnom problemu koji će zahtijevati jači angažman svih. No, mislim da će jedan dio tereta ipak u konačnici morati preuzeti dobavljači, poručio je on.

“Nisam siguran da će se ovaj slučaj završiti bez posebnih posljedica na bh. privredu, dobavljače i zaposlene u Konzumu. Sada je cilj da štete budu što manje. Svjedoci smo da se u cijeli slučaj, ipak, na vrijeme uključila Federalna vlada i drugi nivoi vlasti u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. To je očito regionalni problem koji će zahtijevati jače angažovanje. No, mislim da će jedan dio tereta ipak u konačnici morati preuzeti dobavljači”, kazao je Smailbegović.

Kao član Nadzornog odbora ASA Preventa, prokomentarisao je i činjenicu da nije uspjelo preuzimanje kontrolnog paketa njemačke firme “Grammer”, te moguće posljedice na BiH i poslovanje Preventa kao najvećeg poslodavca.

“Ne bih to nazvao poslovnim neuspjehom. Prevent se odlučio da investira u dionice ‘Grammera’, što smo i učinili. Došli smo do 24 posto vlasništva i ubjedljivo smo najveći vlasnik. Shodno tome, htjeli smo da imamo što veći uticaj u toj kompaniji. To nam sada u ovoj fazi nije prošlo. Prevent će odlučiti kakve će dalje korake napraviti, ali to je kompanija koja je stabilna i profitabilna”, rekao je Smailbegović.

On je potcrtao da Prevent nije prezadužena forma, te da je finansijski stabilna.

Imajući u vidu da Preventovi ugovori sa Volskwagen-om ističu 2019. godine, a s obzirom na negativni imidž zbog dešavanja sa “Grammerom”, upitan je i da li će biti ugroženo 6.500 ranih mjesta.

“Volkswagen je jedan od najvećih naših kupaca, ali nije jedini, jer ih ima mnogo. Osim toga, Prevent je već davno napravio druge biznise koji izlaze iz automobilske industrije. Stoga, nismo u ogromnoj mjeri eksponirani prema Volkswagenu. Takođe, u autoindustriji je praksa da se ugovori obnavljaju skoro svake godine, tako da postoje šanse da u svakom trenutku iskočite, ali i uskočite”, dodao je on.

Podsjetio je da je Prevent multinacionalna kompanija, koja posluje u 13 država u svijetu.

“BiH jeste najveći dio tog sistema, ali nije jedini. Ove aktivnosti se vode izvan BiH, stoga nema razloga da ova dešavanja pretjerano utiču na poslovanje u BiH”, rekao je, između ostalog, Smailbegović.


(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close