U BiH počela proizvodnja najsigurnijih dokumenta na svijetu

Kompanija Muehlbauer, koja je nedavno dobila posao izrade biometrijskih osobnih karti te vozačkih dozvola u BiH, prije nekoliko mjeseci je u Banja Luci pokrenula proizvodnju ovih dokumenta tako da se tu radi o pravom domaćem proizvodu. Dmitar Čičković, generalni direktor kompanije Muehlbauer Banja Luka, za eKapija.ba kaže da se radi se o investiciji od preko 20 milijuna KM, a budući da se radi o tehnologiji koja će uskoro biti prisutna u sve većem broju zemalja planiraju i proširenje svojih kapaciteta. Trenutno je u tvornici zaposleno 30-tak radnika, a sa proširenjem će, nada se, taj broj će biti i veći.

(Dmitar Čičković)

”Ideja nam je da iz BiH pokušamo osigurati partnera vladama regije”, navodi Čičković dodajući da se radi o investiciji iza koje stoji ozbiljna njemačka kompanija kao što je Mühlbauer pa im, kaže, imponuje da je jedan takav investitor došao u BiH. Čičković navodi i da je BiH trenutno sa Njemačkom jedna zemlja koja ima urađene dokumente tehnologijom umetnute slike u samo tijelo kartice. ”Noseći iskustva iz Njemačke sigurno je da smo unaprijedili sigurnost dokumenta. Tako da se može reći da BiH trenutno ima najmoderniji i najsigurniji dokument na svijetu”, kaže naš sugovonik.

Inače, ova međunarodna korporacija koja zapošljava više od 3 000 ljudi i posluje u preko 35 zemalja svijeta predstavila je danas u Sarajevu u svom visoko tehnološki opremljenom kamionu Tecurity Express nove osobne karte sa čipom, odnosno mogućnosti upotrebe različitih vrsta elektronskih servisa putem elektronske identifikacije nositelja tog dokumenta. Prezentacija, kako je kazao potpredsjednik njemačke kompanije Mühlbauer Ludwig Huber, ima za cilj pomoći lokalnim, županijskim i entitetskim institucijama u kvalitetnijoj pripremi njihovih informacijskih sustava za implementaciju elektronske osobne karte, što bi, nakon reinženjeringa radnih procesa, značilo efikasnije pružanje usluge, odnosno uspostavljanje suvremene i racionalne javne uprave.

Prezentaciji, koja je održana u saradnji s MUP-om KS-a, među ostalim prisustvovao i Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koji je kazao da elektronska osobna karta omogućava da institucije u BiH pružaju elektronske servise građanima. Mogućnosti servisa su vezane za elektronske prijave poreza, e-zdravstvo, e-trgovina, e-uprava i sve druge usluge koje trebaju biti dostupne građanima da ne bi morali dolaziti na šaltere. ”Da bi se to desilo institucije vlasti u BiH svih nivoa trebaju da počnu da pripremaju servise i da omogućavaju takve vrste usluga” , dodao je Macan. Da li će one biti dostupne, po njegovim riječima,  isključivo ovisi od tih organa vlasti da li će pripremiti svoje informacijske sustave. ”Uglavnom, osnova je stvorena i postoji mogućnost da se radi u budućnosti na takav način”, naveo je Macan.

Što se tiče sigurnosti dokumenata, osobna karta je, istaknuto je, urađena po posljednjim standardima EU i, kako je poznato, od 1. ožujka/marta se u BiH izdaju ove vrste dokumenata s tim da ih građani mijenjaju po isteku njihove važnosti.

E-gate-uređaji nove tehnologije

Kompanija Mühlbauer bavi se proizvodnjom poluprovodnika, preciznih dijelova u mehanici i proizvodnjom biometrijskih dokumenta i strojeva na kojima se proizvode ti dokumenti. Trenutno su njihova rješenja jedna  od   najmodernijih u svijetu. Jedan od takvih uređaja visoke tehnologije je E-gate, kroz koji se može proći samo sa biometrijskim pasošem, a trenutno je instaliran tek na nekoliko aerodroma kao što je onaj u Srbiji, Jordanu, Gruziji. E-gate je nova tehnologija koja tek dolazi jer baza za njihov rad biometrijska tehnologija koji će se u budućnosti sve više uvoditi, smatra Ludwig Huber, potpredsjednik njemačke kompanije Mühlbauer.

Danijela Kozina – ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close