U BiH od 100.000 Roma samo jedan posto ih zaposlen

Udruženje Roma “Euro Rom” iz Tuzle i Udruženja “Budi moj prijatelj” iz Sarajeva organizirali su danas u Sarajevu konferenciju koja ima za cilj poboljšati društveni položaj Roma u BiH implementacijom Akcijskog plana za zapošljavanje Roma u BiH.

Predsjednik Udruženja “Euro Rom” Nedžad Jusić kaže da se, prema službenim podacima, u posljednje tri godine u BiH izdvaja po 700.000 KM godišnje za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma u BiH, ali da, nažalost, nema efikasnih rezultata.

”Nemamo trajno zaposlene Rome ili one koji su uspješno započeli svoj posao. Ipak, veći problem je kod samozapošljavanja. U većini slučajeva Romi su dobivali grantove, ali prije toga nisu prošli edukaciju da bi taj posao efikasno mogli i voditi. Tako smo, na neki način stvarali i veće socijalne slučajeve, kazao je.

Predstavnici Roma, zavoda za zapošljavanje i drugi koji se bave zapošljavanjem u BiH razmatrali su na današnjem skupu načine za efikasnije trošenje budućih novčanih sredstava, odnosno za efikasnije zapošljavanje Roma.

Tako je na skupu predloženo da se više pozornosti posveti formiranju zadruga koje bi Rome okupile oko jednog zanimanja. To bi, kaže Jusić, bilo efektnije za Rome i omogućilo bi im da rade i žive od svog rada.

Haris Huskić iz Federalnog zavoda za zapošljavanje kaže da je u proteklom razdoblje za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma utrošeno 629.000 KM. Zaposleno ih je 58, od kojih je 29 pokrenulo vlastiti posao. Kaže da za ovu godinu imaju na raspolaganju 630.000 KM.

”Implementaciju tih sredstava namjeravamo početi čim se za to steknu uvjeti, odnosno čim nam Vlada FBiH potvrdi program rada za ovu godinu, kazao je.

Safet Muheljić iz Donjeg Vakufa po zanimanju je metalostrugar i započeo je vlastiti posao iz oblasti starih zanata. Godinu dana je redovno izmirivao obaveze, ali pošto kovački proizvodi slabo idu na tržištu morao je odustati.

”Kovački zanat loše ide. Morao sam prekinuti s tim poslom iako na zalihama imam mnogo tih svojih proizvoda koje nemam kome prodati, kazao je i preporučio Romima da se više okrenu stočarstvu i zemljoradnji.

Kaže da je u Donjem Vakufu oko sedam Roma pokušalo započeti vlastiti posao iz oblasti starih zanata, ali bez značajnijeg uspjeha.

Konferencija je dio projekta koji implementira Udruženje “Euro Rom”, u suradnji s Udruženjem “Budi moj prijatelj”, a financira ga Centar civilnih inicijativa BiH.

Statistika pokazuje da u BiH ima 80.000 do 100.000 Roma od kojih tek jedan posto je zaposlen.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close