Hrvati nisu spremni za EU, to misle svi, ali nemaju snage reći ne

Predstavnici svih političkih stranaka u njemačkom parlamentu najavili su da očekuju glatku ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora nakon što je Europska komisija u posljednjem izvješću o monitoringu pozitivno ocijenila spremnost Hrvatske za ulazak u Europsku uniju 1. srpnja. Većina njemačkih medija prenosi pozitivne poruke iz izvješća Komisije, ali Süddeutsche Zeitung donosi i kritičan komentar u kojem tvrdi da Komisija prešućuje nespremnost Hrvatske.

Ugledni list Frankfurter Allgemeine Zeitung citira Andreasa Schockenhoffa, dopredsjednika Kluba zastupnika CDU/CSU, koji smatra da je izvješće o monitoringu dobra podloga za ratifikaciju u Bundestagu. Schockenhoff u izjavi za FAZ objašnjava i zašto se ne slaže s idejom posebnog monitoringa za Hrvatsku i nakon 1. srpnja. I oporba u Bundestagu jasno najavljuje podršku ratifikaciji.

Nema opuštanja

– Ovo je vrlo dobar rezultat – kaže za FAZ zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SPD-a Axel Schaefer koji najavljuje da će socijaldemokrati velikom većinom podržati ratifikaciju.

Zastupnik iz redova Zelenih Manuel Sarazzin kaže kako se Zagreb ne smije opustiti i mora nastaviti s reformama, posebno onima koje se tiču vladavine prava i borbe protiv korupcije, ali naglašava da izvješće o monitoringu pokazuje da je Hrvatska “napravila svoju domaću zadaću”. Frankfurter Allgemeine Zeitung citira i ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea koji je uvjeren da će Bundestag prilikom rasprave o ratifikaciji uzeti u obzir pozitivnu ocjenu Europske komisije.

Naslov “Broj 28”

Dnevni list Süddeutsche Zeitung o Hrvatskoj kao 28. članici EU izvještava iz – Beograda. Osim izvještaja, koji nosi naslov “Nummer 28” (Broj 28), balkanski dopisnik tog lista Florian Hassel napisao je i komentar u kojem tvrdi da Komisija u izvješću o monitoringu prešućuje neugodne činjenice o Hrvatskoj koja, po Hasselovu mišljenju, nije spremna ni politički ni gospodarski za ulazak u Uniju. Autor navodi da u Hrvatskoj vlada klijentelizam sličan onome u Grčkoj, s korupcijom koja je i dalje prisutna, s pravosuđem koje ne funkcionira dovoljno dobro, i s gospodarstvom koje je “nepripremljeno i nazadno”.

U privatnim razgovorima neki njemački zastupnici žale se da je ulazak Hrvatske u EU preuranjen, piše u svome komentaru balkanski dopisnik Süddeutsche Zeitunga, ali “politički, nemaju snagu reći ‘ne’”. Zbog toga ni on, unatoč prilično crnoj slici Hrvatske koju prezentira kroz svoj komentar, ne očekuje da će Bundestag zaustaviti ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja.

(Dnevni list I Vecernji.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close