U BiH „jedni rade, drugi se čude“

U BiH se uvozi hrana i voda u iznosu oko dvije milijarde maraka, a izvoz je četiri puta manji. Koristi se manje od polovine obradivih površina. Šta kažu oni koji hranu iz BiH izvoze u EU i svijet?

“Ovo što ja radim, to je nešto normalno i tako bi trebalo svi da rade, da bi napredovali. Nego, ja radim, a drugi se čude. Kažu, ti nešto radiš. Pa šta vi radite? Treba rizikovati!” – priča za Deutsche Welle Mladen Lazić, vlasnik D.o.o “Mamex” iz Golog Brda pored Bijeljine.

Mladen Lazić Mladen Lazić se nakon rata počeo baviti poljoprivredom

Raditi da bi se napredovalo

Rođen je u Visokom gdje je, kaže, živio na trećem spratu i nikada se nije bavio poljoprivredom. Rat ga je odveo u Evropu, a potom doveo u Semberiju, odakle su mu korijeni. Sa suprugom Zoricom stvorio je preduzeće koje je od 2007. jedan od najvećih proizvođača, otkupljivača i izvoznika povrća iz BiH u zemlje EU. “U vrijeme kad svi kukaju, ja se ne mogu požaliti. Mi smo tako organizovani, a to sam naučio u inostranstvu i prenio sam to znanje u naše krajeve. Ne mogu da se načudim da neko ima dvjesto dunuma (20 hektara) zemlje i dođe na kraju godine, kaže, ja sam propao i traži pomoć od ministarstva poljoprivrede?!”

Do 2000. imali su 1.000 m2 zemljišta, a danas gazduju na pet hektara (50.000 m2), od čega je polovina pod plastenicima. Sa stalno zaposlenih petnaest radnika i još toliko u sezoni, preduzeće proizvodi povrće deset mjeseci u godini. Planiraju usavršavanje plasteničke proizvodnje, izgradnju hladnjače i proširenje poslovnog prostora. Cilj je prerada voća i povrća i, naravno, izvoz gotovih proizvoda.

Razvijanje korak po korak

Djordje Slavinjak 
Đorđe Slavinjak izvozi na tri kontinenta

U BiH u posljednje vrijeme raste strah od smanjenja izvoza poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku. A i mnogi izvoznici hrane iz BiH još uvijek nisu spremni za propise EU. Đorđe Slavinjak, vlasnik i direktor preduzeća “Spektar drink d.o.o.“, ne očekuje velike probleme. Počeo je 1996. sa proizvodnjom bezalkoholnih pića, a preduzeće danas zapošljava osamdeset radnika. Svoje proizvode izvoze na tri kontinenta.

“Razvijajući se korak po korak išli smo u branšu prerade voća i povrća, tako da smo sada najveći proizvođač marmelade i džemova sa prostora Bosne i Hercegovine, a vjerovatno i sa prostora bivše Jugoslavije. Proizvodimo godišnje oko 1.500 tona marmelade i džema, a od toga je 70% izvoz. Izvozimo na tržište EU, Engleske, Amerike, Australije i na prostor bivše Jugoslavije. Znači, ima nas svuda, na svim prostorima”, objašnjava Slavinjak.

Očekuje da Hrvatska neće primjenjivati necarinske metode zaštite domaćeg tržišta. Misli na nepotrebne analize koje bi stvarale dodatne troškove poslovnim partnerima. Smatra da bi izvoznicima pomogle domaće sertifikovane laboratorije čiji bi rezultati bili prihvaćeni van granica BiH. Prisjeća se negativnog iskustva iz Mađarske: “Tražili su provjeru EURO1 (porijeklo proizvoda, op.a.) koja je trajala šest mjeseci. Poslije te provjere, umjesto da puste robu, oni su tražili odmah sutradan naknadnu provjeru EURO1, koja je opet trajala nekoliko mjeseci. Moj poslovni partner je ‘pukao’ na tom poslu. Nije bilo profita nego veliki troškovi i odustao je od bilo kakve daljnje saradnje sa nama. To je naše iskustvo i nije sve tako sjajno.”

Radnici čiste jagode i pripremaju za preradu Spektar drink danas zapošljava brojne radnike koji proizvode marmelade

Tradicija i EU standardi

Prehrambena industrija “Sava Semberija” nastala je privatizacijom preduzeća za preradu voća i povrća osnovanog 1947. godine. Vlasnik Milorad Krstić poslovno iskustvo i kapital stekao je u Njemačkoj. Tokom protekle tri godine obezbijedio je sve potrebne standarde u proizvodnji hrane. Direktorica Jagoda Krsmanović kaže da nemaju barijera u svojim izvoznim poslovima. Njihove proizvode prati uredna dokumentacija i sve potrebne analize.

Jagoda Krsmanović Jagoda Krsmanović: imamo sve potrebne standarde za izvoz

“Što se tiče EU, mi već izvozimo. Od samog početka krenuli smo sa izvozom za Njemačku. Ove godine smo, također, potpisali jedan veći ugovor i nemamo nikakvih problema što se tiče izvoza. Imamo sve potrebne standarde, ISO standard, HACCP, Halal sertifikat i u proceduri je uvođenje ICC standarda za pojedine kupce Evropske unije”, kaže direktorica Krsmanović. Ističe da preduzeće ima vlastitu laboratoriju, savremene mašine i opremu, educirane radnike i redovnu provjeru ostvarenih standarda. Ali smatra i da uvijek može bolje: “Imamo dobru sirovinu na području Semberije, na području Bosne i Hercegovine i možemo dosta toga da uradimo zajedno. I mi se trudimo da radimo što bolje, da imamo što bolje rezultate, da su naši radnici zadovoljni, naši kupci, naši dobavljači. Znači, kad je svo to zadovoljstvo ostvareno, onda smo i mi zadovoljni kao rukovodioci.”

Autor: Emir Musli

Odgovorna urednica: Marina Martinović
dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close