U BiH buja jedna od posljednjih prašuma Evrope (VIDEO)

Jedna od rijetkih prašuma u Evropi nalazi se u jednom od najstarijih i najvećih nacionalnih parkova u BiH.


Autor: 24sata.hr

Naučnici obožavaju prašumu Perućicu u srcu Nacionalnog parka Sutjeska.

 

Jedna od rijetkih prašuma u Evropi nalazi se u jednom od najstarijih i najvećih nacionalnih parkova u BiH. Osim prašume, u parku se nalazi i najviši vrh u BiH – Maglić visok 2.386 metara.

Prašuma je tip je vegetacije koji se od svog nastanka razvija bez uticaja čovjeka. To znači da ljudi svojim djelovanjem nisu uticali na procese u ovoj prašumi.

Ovdje se mogu pronaći stabla visoka više od 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo. Većina stabala u Perućici starija je od 300 godina, a smatra se da je sama šuma starija od 20.000 godina.

Tamo već godinama buja bogata vegetacija, a zasad je registrirovano 170 vrsta drveća i grmlja i 1.000 vrsta zeljastog bilja od čega su brojne vrste endemske.

Zbog toga je Perućica 1952. proglašena područjem od posebnog naučnog značaja, a od 1954. je i pod zaštitom države kao prirodni rezervat.

Prašuma Perućica zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. U njenom srcu nalazi se predivni vodopad Skakavac, visok više od 70 metara. Vegetacija je toliko gusta da je šuma na nekim dijelovima neprohodna. Zbog toga je posjeta Perućici moguća samo uz prethodnu najavu i u pratnji vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close