U bh. građevinarstvu za četvrtinu manje radnika

Bosanskohercegovački građevinski sektor danas zapošljava za oko 25 posto radnika manje ili za četvrtinu manje nego na kraju 2008. godine kada je nastala ekonomska kriza. Statistika pokazuje da se u posljednjih šest godina broj zaposlenih u građevini smanjio za oko deset tisuća.

Smanjenje zaposlenih

Broj zaposlenih u građevinarstvu BiH na kraju je 2008. godine iznosio oko 43 tisuće, da bi se isti broj na kraju travnja ove godine smanjio na nešto više od 32 tisuće, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Po tim podacima, u građevinarstvu je u travnju ove godine radilo nešto više od 3330 žena, dok ih je na kraju 2008. bilo više od 4 tisuće. U usporedbi s mjesecom prije, ožujkom, u travnju se povećao ukupan broj zaposlenika u ovom sektoru za 1,6 posto, a u odnosu na isti mjesec lani manje je zaposlenih za 0,1 posto. Što se pak tiče razdoblja od siječnja do travnja u odnosu na isto to razdoblje lani, manje je zaposlenih za 1,1 posto. Podsjetimo, u travnju je u pravnim osobama bilo zaposlenih u BiH ukupno 704.477, što ujedno znači da građevinski radnici čine oko 4,5 posto zaposlenih u zemlji. Ipak, ako se gleda podatak s kraja prošle godine, za nekoliko je radnika više zaposlenih u ovom sektoru – na kraju godine bilo ih je zaposlenih ukupno 32.448, a na kraju travnja 32.497. U prva su tri mjeseca građevinci u BiH uradili manje radova, no povećali su vrijednost novih narudžbi u inozemstvu. Tako se vrijednost novih narudžbi u prva tri mjeseca ove, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, povećala za 7,4 posto. Ipak, smanjila se vrijednost završenih radova za 0,3 posto. Ukupno su u istom razdoblju završili 370 stanova, što je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, manje za 11,9 posto.

“Broj nezavršenih stanova na kraju prvog kvartala 2014. godine je 2354, što je za 27,5 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine”, podatak je Agencije.

Izvor: Dnevni list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close