U Beču postignut dogovor o formiranju prelazne vlade u Siriji?!

Učesnici pregovora u Beču dogovorili su se o formiranju prelazne vlade u Siriji u narednim mjesecima, prenosi Rojters, pozivajući se na šefa njemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera.

Učesnici razgovora u Beču žele da postignu prekid vatre u Siriji u narednim nedjeljama.

“Učesnici u sirijskim razgovorima žele da postignu nacionalno i regionalno primirje u narednim nedjeljama”, prenosi agencija riječi njemačkog ministra.

Osim toga, prema riječima Štajnmajera, ministri su se dogovorili da rade na očuvanju jedinstva Sirije i njenog sekularnog uređenja.

U četvrtak je u Beču održan sastanak šefova diplomatija Rusije, SAD, Saudijske Arabije i Turske o rješavanju sirijske  krize. U petak se “četvorci”, na inicijativu ruskih zvaničnika, pridružilo još nekoliko zemalja koje mogu dati svoj doprinos normalizaciji situacije, uključujući takve regionalne “igrače” kao što su Egipat, Iran, Irak i Liban.

Ministri su se dogovorili o širenju vojne kampanje u Siriji, izjavio je nakon sastanka državni sekretar SAD Džon Keri.

“Usvojili smo naredni pristup ovom problemu. Odlučili smo se da intenziviramo svoju vojnu kampanju, kao i da preduzmemo sve diplomatske korake kako bismo riješili ovaj konflikt”, rekao je on tokom pres-konferencije.

Keri je dodao da je “zato danas predsjednik SAD Barak Obama donio odluku o proširenju vojne operacije u Siriji”.

“Odlučili smo da pošaljemo manji kontingent vojske u sjeverne regione Sirije”, naveo je on.

Keri je kazao da će se pregovarači ponovo sastati za dvije nedjelje i da će nastaviti razgovore o sirijskoj krizi.

Slažu se da se ne slažu oko Asada

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da se “slaže da se ne slaže” sa kolegama iz Irana i Rusije po pitanju sudbine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Keri je, poslije razgovora u Beču o pronalaženju političkog rješenja za rat koji se četiri godine vodi u Siriji, rekao da Vašington i dalje vjeruje da bi se Asadovim odlaskom s vlasti olakšao proces ka iznalaženju rješenja za sukobe u Siriji i da bi to pomoglo u borbi protiv Islamske države.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i iranski kolega Mohamed Džavad Zarif se ne slažu, priznao je Keri, ali je istakao da će sva trojica nastaviti zajednički da tragaju za političkim rješenjem.

I Lavrov je potvrdio da u Beču nije postignut dogovor oko Asada.

Lavrov je naglasio da vjeruje da o “Asadovoj sudbini treba da odluči sirijski narod” i da se nada kompromisu o okončanju četvorogodišnjih sukoba, prenosi Rojters.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close