Video: U akciji „Zenit“ pripadnici SIPA-e lišili slobode šest osoba zbog neovlaštene trgovine drogom

U združenoj operativnoj akciji kodnog naziva „Zenit“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici MUP-a Zeničko-dobojske županije (ZDŽ), jučer su, 19.12.2013. godine, postupajući po nalozima Tužiteljstva BiH i Suda BiH, izvršili pretrage objekata na osam lokacija na području Zeničko-dobojske županije, te slobode lišili šest osoba.

Slobode su lišene osobe inicijala I.G., E.G., A.S., S.B., J.I., i E.Š. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi sa kaznenim djelom iz članka 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“ .

U pretragama je pronađeno i privremeno izuzeto oko 600 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed i smješe za miksanje droge, manja količina opojne droge skunk, četiri precizne digitalne vage, dva pištolja sa šest okvirova, 91 komad pištoljskog streljiva, više mobilnih telefona i SIM kartica i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Akcija „Zenit“ nastavak je sinhronizirane operativne akcije suzbijanja međunarodne trgovine opojnom drogom, u okviru koje su u prethodnom periodu policijska tijela Republike Hrvatske zaplijenila 3,2 kg opojne droge speed i 7 kg smješe za miksanje navedene droge koja je krijumčarena iz Kraljevine Holandije prema BiH, dok su nadležna tijela Austrije zaplijenila oko 300 grama opojne droge skunk, koja je krijumčarena sa područja BiH u Austriju. Za krijumčarenje ove droge sumnjiče se osobe lišene slobode u okviru današnjih aktivnosti SIPA-e i MUP-a ZDŽ.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, biti predate na dalje postupanje Tužiteljstvu BiH.

Snimak privođenja:

www.magazinplus.eu – SIPA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close