U akciji „Brava II“ slobode lišeno pet osoba zbog zlouporabe službenog položaja

Postupajući po nalozima Županijskog suda u Tuzli i Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u akciji kodnog naziva „Brava II“, jučer su, 16.4.2014. godine, na području Tuzlanske županije, slobode lišili pet osoba zbog zlouporabe službenog položaja.

Slobode su lišene osobe inicijala H.H., R.M., N.S., F.B. i A.S. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 383. KZ FBiH „Zlouporaba položaja ili ovlasti“, u svezi sa nezakonitostima prilikom upošljavanja više osoba u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Tuzla i poslovanjem određenih organizacijskih jedinica. Među lišenim slobode su i osobe koje su obnašale ili obnašaju visoke funkcije u KPZ Tuzla.

U današnjoj akciji pretraženi su objekti na više lokacija na području Tuzlanske županije i prostorije Kazneno-popravnog zavoda Tuzla. U pretragama je pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih telefona i SIM kartica, veća količina novca u različitim valutama, laptopi, uređaji za pohranu podataka (USB), jedno luksuzno putničko motorno vozilo, vatreno oružje, veća količina poslovne dokumentacije i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u RU Tuzla gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Županijskom tužiteljstvu Tuzlanske županije na dalje postupanje.

www.magazinplus.eu – SIPA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close