TV1: PRIJEM SRBIJE U ČLANSTVO U EU PRIJE BIH ZNAČILO BI I KRAJ EU

BiH je paradigma Evrope zato EU mora što prije donijeti odluku o prijemu BiH u punopravno članstvo, kazao je Bernar Anri Levi, francuski pisac, filozof i osvjedočeni prijatelj BiH. Peticijom za koju vjeruje da će je potpisati milijun građana EU, Levi će pokušati privoliti čelnike EU da ubrzaju prijem BiH u svoje članstvo. O ovom, ali i novoj predstavi simboličnog naziva Hotel Evropa – Levi govori u intervjuu za TV1.

TV1: Premijera Vaše predstave „Hotel Evropa“ održat će se 27. juna. Kako je nastala ova predstava i koja je njena poruka?

LEVY: Poruka koju ovom predstavom želim prenijeti jeste da je Evropa bolesna, da možda u ovom trenutku umire i da je jedan od razloga zbog kojeg umire greška koju je učinila Bosni prije dvadeset godina. Mislim da Evropljani nose jednu vrstu neopisive krivice, njihov kukavičluk prema Vojsci Srbije za vrijeme rata u Bosni. To je prva poruka predstave i to je prva stvar koju želim da se čuje u petak navečer.

TV1: Više ste puta ponovili da je BiH najveća žrtva proteklog rata i da je odnos EU prema Bosni sraman. Zbog čega se čini kao da Vas niko ne čuje?

LEVY: Mislim da će se to promijeniti jer odmah nakon predstave, s Dinom Mustafićem i Danisom Tanovićem, pokrenut ćemo veliku peticiju koja će se zvati „Milion potpisa za ulazak BiH u Evropu“. Milion potpisa za ulazak BiH u Evropu, to znači, da će peticija biti online, koja će se obraćati svim stanovnicima Evrope, svim javnim djelatnicima Evrope, ali ne državama, ne kancelarkama, ne šefovima vlada, već običnim građanima i onda ćemo vidjeti. Kladim da će ova peticija uspjeti i da će biti na stotine hiljada, običnih Francuza, običnih građana Španije, Italije, Njemačke, koji će pokazati i reći pod broj jedan da žele platiti dug prema Bosni i pod dva da je dobro prihvatiti Bosnu unutar zajedničke kuće.

TV1: Ako uspijete pribaviti sve potpise koja će biti sljedeća etapa?

LEVY: Sljedeća etapa će biti posjeta predsjedniku Evropske komisije, predsjedniku Evropskog parlamenta s milionom autentičnih potpisa i reći ćemo im: evo imate milion Evropljana koji smatraju da Evropa neće biti Evropa sve dok Bosna ne bude primljena unutar. Tu će oni biti suočeni sa svojom demokratskom odgovornošću. Vidjet ćemo. Mi započinjemo ovu inicijativu u petak s predstavom Hotel Evropa i u subotu na press konferenciji koju ćemo održati.

TV1: Ove sedmice se obilježava stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata, jedina poruka koju Evropa želi prenijeti cijelom svijetu je poruka mira, ali Evropa u isto vrijeme dopušta Dodiku da veliča i slavi Ratka Mladića i Radovana Karadžića, a u Busovači slave dolazak osuđenog ratnog zločinca Ratka Kordića, kako to komentarišete?

LEVY: Možete slobodno nastaviti, i predsjednika Srbije, gospodina Nikolića koji u svom prvom govoru negira genocid u Srebrenici i govorimo o Srbiji i o njenom ulasku u EU. Moja predstava, odnosno od Dine Mustafića i mene, bit će prikazana da bi se reklo DOSTA JE! Prestanite s tim, prestanite s kompromisom, s prihvatanjem najgoreg.

TV1: Smatrate li da bi bilo nepošteno da Srbija uđe u EU prije Bosne?

LEVY: Smatram da ako Srbija uđe u EU prije Bosne, Evropa će umrijeti. To bi bio ogroman zločin protiv razuma, to bi bila ogromna moralna greška, takva greška da bi duh Evrope bio trajno pogođen i vjerovatno ranjen do smrti. To mi je nemoguće i da pomislim, barem dok Srbija ne bude tražila izvinjenje, jer je i Njemačka počinila najstrašniji genocid u historiji, ali je zatražila izvinjenje. Nijemci su molili na koljenima za oprost u Varšavi, Srbija mora zatražiti oprost od žrtva, od preživjelih kojima su stradali i djeci preživjelih. To je preduslov za pomirenje sa Evropom. Ne postoji mogući ulazak za Srbiju sve dok oprost ne bude tražen.

TV1: Nacionalnizam je bio uzrok dva svjetska rata, a nacionalizam se ponovo budi u Evropi o čemu svjedoče razultati posljednjih izbora. Kako spriječiti da nacionalizam ponovo ne uništi Evropu?

LEVY: Ne znam šta treba raditi. Smatram da je ulazak Bosne u EU upravo model kozmopolitanske zemlje, bosanska paradigma zbog koje sam se ja silno borio s drugima intelektualcima Evrope, poput Susane Sontag, jeste antinacionalizam. Sarajevo, grad gdje se čuje zvono katedrale, molitva mujezina, jevrejska molitva i gdje možemo u obližnjem kafiću nesmetano slušati ateistički rok. Taj kozmopolitski duh, duh građana Sarajeva je lijek za Evropu. To je antitijelo nacionalizmu. To je upravo jedan od razloga zbog kojih bi Evropa trebala prihvatiti i željeti Bosnu.

(TV1/Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close