Tužiteljstvo protiv revizije osude Rasimu Deliću

Haško tužiteljstvo usprotivilo se u četvrtak zahtjevu obrane pokojnog generala Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Rasima Delića, za poništenjem njegove pravomoćne presude.

Iako je u protivljenju objašnjeno da je zahtjev pravno neutemeljen, u njemu se i branila čast suca čiji je istup iskorišten kao navodni razlog za traženje pokretanja revizije.

Nakon istupa haškog suca Frederika Harhoffa, u kojem je optužio predsjednika suda Theodora Merona za pristranost u donošenju oslobađajućih presuda za zapovjednu odgovornost, obrana Delića je zatražila poništenje presude po zapovjednoj odgovornosti za njezinog klijenta.

Naime prema tumačenju obrane, Harhoff je sudac koji je učinio pritisak (što je dokazao i svojim pismom) – da haški suci donosu što više osuđujućih presuda po zapovjednoj odgovornosti, što je bila najčešća praksa sve do nedavnih (pravomoćnih) oslobađajućih presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, srbijanskog generala Momčila Perišića, kao i (nepravomoćne) za bivše šefove srbijanske tajne službe (DB) Jovicu Stanišića i Franka Simatovića.

Budući da je Harhoff bio i jedan od sudaca tročlanog sudskog vijeća, koje je s dva glasa osudilo Delića, braniteljica Vasvija Vidović je zatražila reviziju presude.

Delić je kao bivši zapovjednik Glavnog štaba ABiH, na čije je mjesto imenovan 1993.godine, osuđen na tri godine zatvora jer nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine mudžahedina nad srpskim zarobljenicima u selu Livade i logoru “Kamenica” u blizini Zavidovića 1995.godine.

Nakon što je nepravomoćno osuđen 2008.godine, godinu i pol nakon toga Delić je preminuo, a Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostupanjsku presudu, također odbijajući zahtjev obrane za poništenjem postupka.

„Zahtjev za revizijom presude nije valjan jer ne postoje izvanredne okolnosti koje bi opravdale reviziju sudske presude Deliću.“, stoji u odgovoru zahtjeva obrane potpisanog od šefa Žalbenog odsjeka haškog tužiteljstva Petera Kremera. On je uz to naglasio  – da bi zahtjev za revizijom presude mogao uputiti prema pravilima „jedino sam osuđeni ili haško tužiteljstvo“, no bez obzira na to se i osvrnuo na optužbe izrečene na račun navodne pristranosti suca Harhoffa.

„Pismo suca Harhoffa svojim prijateljima jednostavno izražava njegovo mišljenje da se vojni zapovjednici trebaju smatrati odgovornim za nedjela svojih potčinjenih, gdje je to primjereno.“, istaknuo je britanski odvjetnik Kremer naglašavajući da to ne pokazuje pristranost suca Harhoffa haškom tužiteljstvu, kao ni manjak njegovog integriteta.

(VIDEO: Presuda Rasimu Deliću)


RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close