Tužilaštvo BiH odobrilo OSCE-u uvid u predmete ratnih zločina/Reagovao i Sud BiH

Nakon što je šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore u intervjuu za Vijesti.ba potvrdio da se Analiza rada Tužilaštva i Suda BiH na predmetima ratnih zločina neće baviti konkretnim predmetima, niti ulaziti u istrage i povjerljive informacije, Kolegij svih tužilaca Tužilaštva BiH danas je odlučio da OSCE-u dopusti uvid u spise tužilaca kada su u pitanju predmeti ratnih zločina.

“S obzirom na to da je šef Misije OSCE-a u javnim istupima u medijima izjavio kako se analiza OSCE-a neće baviti konkretnim predmetima, niti ulaziti u istrage i povjerljive informacije, takav izmijenjen stav i pristup u skladu je sa zakonom i nema zakonskih smetnji za suradnju – stav je Kolegija tužilaca”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Moore je u razgovoru za Vijesti.ba istakao kako u pomenutoj analizi neće biti riječi o konkretnim predmetima, niti povjerljivih informacija o svjedocima.

“U tom smislu, radi se o opštoj analizi. OSCE ne želi otkriti tajne ili povjerljive informacije. Cilj ovog izvještaja je da damo preporuke i savjete, koji bi poboljšali rad i Suda i Tužilaštva BiH kada su u pitanju ratni zločini.”, potcrtao je, između ostalog, šef Misije OSCE-a u BiH.

Istovremeno, Kolegij Tužilaštva BiH dao je mandat glavnom tužiocu da se sastane sa šefom Misije OSCE-a kako bi se definisao obim saradnje koja je neupitna, u skladu s izmijenjenim stavom OSCE-a u odnosu na tražene informacije, a sve u okviru zakona, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Moore je u intervjuu za Vijesti.ba poručio i da su vrata OSCE-a uvijek otvorena kako Tužilaštvu BiH, tako i drugim nadležnim organima BiH.

 

Reakcija Suda BiH

 

Na intervjuu sa ambasadorom Mooreom za Vijesti.ba reagovao je i Sud BiH, postavljajući pitanje kako OSCE-ova analiza može biti nezavisna nakon tvrdnji ambasadora Moorea da je Sud BiH pod političkim pritiskom.

Podsjećamo, Moore je u razgovoru na naš portal prokomentarisao navode brojni pravnih stručnjaka, ali i domaćih i međunarodnih zvaničnika kako u BiH postoji politički uticaj na rad pravosudnih institucija, te iznio stav OSCE-a po ovom pitanju.

“Mi smo svjesni da taj problem postoji i javno smo rekli da je Tužilaštvo BiH, čak i Sud BiH pod političkim pritiskom. To je jasna stvar. Pravosudne institucije moraju imati neutralnu ulogu, kako bi prvenstveno dobile podršku građana. Da li su Bosanci i Hercegovci zadovoljni radom Tužilaštva BiH i Suda BiH? Iskreno, ja nisam često čuo da su svi ljudi zadovoljni. To su otvorena pitanja, stoga mi radimo sa otvorenim ciljem – poboljšati rad Suda i Tužilaštva BiH. To je rad kojim se bavimo već godinama. Dakle, ne radi se o kršenju zakona i standarda”, istakao je Moore.

Sa druge strane, Sud BiH podsjeća da posljednjih deset godina uspješno sarađuje sa Misijom OSCE-a u BiH, čiji doprinos razvoju nezavisnog pravosuđa smatra izuzetno značajnim, te je stoga nemalo iznenađen javnim izjavama ambasadora Jonathana Moorea o Sudu BiH, koje su, kako se u saopštenju navodi, neargumentirane i štete ugledu Suda BiH.

Međutim, naglašavaju, da posljednje izjave ambasadora Moorea, u sredstvima javnog informiranja, stvaraju nedoumicu kako u profesionalnoj zajednici tako i u široj javnosti, zbog čega moramo postaviti pitanje: “Kako analiza sutkinje Korner može biti nezavisna, nepristrasna i neutralna nakon tvrdnji ambasadora Moorea da je Sud BiH pod političkim pritiskom pri tom ne nudeći niti jedan primjer na osnovu kojeg je došao do tog zaključka? Sud BiH je pod političkim pritiskom. To je jasna stvar“, izjavio je ambasador Moore ne navodeći kome je to jasna stvar, stav je Suda BiH.

“Na ovaj je način izašao je iz okvira diplomatskog djelovanja, a “neutralna“ analiza sutkinje Korner apriori prestala biti neutralna. Nama u Sudu BiH nije jasno na koji je konkretno i čiji politički pritisak ambasador mislio, jer u percepciji domaće javnosti to može stvoriti zaključak da su i naše odluke donesene pod političkim pritiskom”, novodi se u saopštenju Suda BiH.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close