Turski recept za uspjeh: Pustili smo privatni sektor da procvjeta

Turska je jedna od rijetkih zemalja svijeta koja, unatoč krizi, postiže dvocifreni postotak rasta. O tome koji je njihov recept za uspjeh, osobito u zadnjih deset godina, otkrio je zamjenik premijera Turske Ali Babacan koji je sudjelovao na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu. Babacan navodi da je politička stabilnost glavni razlog njihovog uspjeha kao i uspostava vladavine zakona.  ”Što se tiče ekonomije naš fokus je bio na uspostavi fiskalne discipline, obazrivoj monetaranoj politici i provedbi strukturalnih reformi”, objašnjava Babacan.

Ono što je bilo ključno za Tursku jeste da su prije dolaska svjetske ekonomske krize uradili reforme u bankarskom sektoru, na tržištu rada, zdravstvenom sustavu kao i upravljanju javnim financijama i njihovoj kontroli. ”U svim zemljama postojala su dva ključna problema financijski sektor i slabe javne financije, a u ovim oblastima je Turska bila snažna i prije krize. Tako da kada je kriza došla njen utjecaj na našu ekonomiju bio je mali”, kaže Babacan.

Iako su neke zemlje okrenule fiskalnim stimulansima (stimuliranje ekonomije kroz stvaranje deficita) Turska se odlučila za održavanje fiskalne discipline odlučili jer vjeruju da model fisalnih stimulansa uspijeva samo u specifičnim slučajevima i da nije primjenjiv u velikom broju zemalja.

U borbi potiv krize, navodi, bilo je bitno i ono što su uradili na tržištu rada. Uveli su programe za zapošljavanje mladih ljudi koji prvi put ulaze na tržište rada. Njima država plaća socijalno osiguranja u prve 3-4 godine, plaćamo studentima i stručne edukacije te praktične treninge koje država stimulira tako što prvih 6 mjeseci poslodavcima daje plaće za te radnike.

Ovo ih je koštalo oko 300 milijuna dolara, a rezultati, kaže, pokazuju da je u zadnje tri godine, usprkos krizi, njihov kumulativni rast iznosio  21,5 posto, a rast zaposlenih iznosio je 4,7 milijuna. ‘‘Jedna smo od rijetkih OECD zemalja u kojima jaz između bogatih i siromašnih smanjuje.  I to sve zbog ciljanih socijalnih politika, poreznog režima koji smo uveli”, naveo je Babacan.

Osvrnuo se i na važnost privatnog sektora navodeći da je taj sektor, a ne javni, imao najveći udjel u visokoj stopi njihovog gospodarskog rasta. “Investicije i aktivnosti privatnog sektora su glavni razlog našeg rasta. Sve to je dovelo do povećanja zapošljavanja. Ključna stvar za privlačenje investitora je bilo dobro poslovno okružje, uklanjanje administratvinih barijera, i stvaranje uvjeta za lakše ulaganje investitora”, istaknuo je zamjenik premijera Turske.

Javno-privatno partnerstvo recept za velike infrastrukturne projekte

Babacan navodi da je Turskoj u izgradnji infrastrukture bio veoma važan privatni sektor. Naime, zbog proračunskih ograničenja većina zemalja nije u prilici da veliki dio sredstava uloži u ove zahtjevne i skupe projekte. Ali, Babacan, navodi da su oni rješenje vidjelu u javno-privatnom partnerstvu jer, kaže,  ako radite projekte kroz javno- privatno partnerstvo onda nema velikih opterećanja na proračun, a oni se mogu implementirati.

Turska trenutno radi veliki broj projekta na ovaj način. Grade aerodrom vrijedan 10 milijardi eura, a tu su i projekti izgradnje tunele ispod Bospora, nuklearke i sl. ” Mi samo dizajniramo projekte, pozovemo privatni sektor, damo potrebne garancije i pustimo privatnike da odrade posao”, navodi Babacan.

Turska je također prije nekolilo dana isplatila i posljednju ratu kredita Međunarodnom monetarnom fondu. Sada MMF traži od Turske pomoć u financiranju i već u za to osigurali pet milijardi dolara koje će ići  u fondove MMF-a.

D.Kozina
ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close