Turski ministar ekonomije Zeybekci: BiH obiluje neiskorištenim resursima

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci kazao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) kako je njegova zemlja spremna podstaći svoje privrednike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu, ali da i BiH mora ispuniti sve obaveze sa svoje strane kako bi to bilo moguće.

Zeybekci je istakao kako Turska omogućuje svojim privrednicima umanjenje poreskih izdavanja, ukoliko budu ulagali u BiH. On je dodao da privrednici koji su u BiH stigli sa njim u delegaciji, sada istražuju mogućnosti i količine robe iz BiH koje bi mogli izvoziti u Tursku.

“Prodavati robu iz BiH znači više proizvodnje, više posla. Potrebno je što brže početi sa prodajom robe iz BiH. Mi se trudimo i da povećamo ulaganja u BiH”, rekao je Zeybekci.

Turski ministar je istakao kako njegova zemlja, turska Vlada i premijer Recep Tayyip Erdogan gaje simpatije prema BiH, te žele pomoći bosanskohercegovačkoj ekonomiji da se oporavi, te da bude stabilna.

“U slučaju da kompanije koje se bave izgradnjom infrastrukture, izvođači, građevinske kompanije, odluče investirati u BiH, Egzim banka spremna im je pružiti podršku”, poručio je Zeybekci.

Vlada Republike Turske pridaje veliki značaj investiranju u Bosnu i Hercegovinu, te svojim privrednicima uvijek preporučuje da posluju u BiH. On je dodao da, iako je zadatak ministarstva ekonomije da radi na smanjenju uvoza roba u Tursku, oni ipak savjetuju ulaganje u inostranstvu.

“Bosna i Hercegovina je za nas strateška zemlja, i naš premijer i vlada pridaju veliki značaj ovoj zemlji. Sa istorijskog aspekta, dijelimo zajedničku veoma dugačku istoriju, ista osjećanja, duhovne temelje. Sa geografskog aspekta, BiH je veoma blizu Evropi, još uvijek nema dovoljno investiranja u BiH, a na polju prehrambene i poljoprivredne industrije svaki investitor imao bi veliku korist od investicija u BiH”, pojasnio je Zeybekci.

No, da bi Turska mogla investirati u BiH, potrebno je i da BiH pokaže dovoljnu zainteresovanost i da odgovori na potrebe investitora.

“Vlada Republike Turske ne može sama izvršiti investicijski poticaj, ukoliko i sa druge strane ne budu poduzeti potrebni koraci. Naš prijedlog za investiranje u BiH može biti veoma važan i ako taj prijedlog doživi potvrdu i sa druge strane, onda će sve doći samo po sebi”, istakao je Zeybekci.

Ministar Zeybekci podsjetio je da Turska sa Bosnom i Hercegovinom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, te da će taj sporazum biti proširen kao ni sa jednom drugom zemljom. On je dodao kako je BiH zemlja veoma bogata sirovinama, šumama, neiskorištenog hdiroenergetskog potencijala, a ujedno je i tržište veoma blizu Evropske unije.

“Koliko sam primijetio tokom sastanaka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, kao i sa drugim ministrima, oni su spremni podržati naše prijedloge. Naš zadatak jeste da povećamo izvoz i smanjimo uvoz Turske, ali kako bi interesi turske ekonomije bili na održivom nivou, mi moramo biti prisutni na ovom tržištu”, zaključio je Zeybekci.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close