Turska želi povećati trgovinsku razmjenu s BiH na milijardu dolara

Ministar trgovine i carina Turske Bulent Tufenkci je izjavio da će Turska učiniti sve da poveća trgovinsku razmjenu sa Bosnom i Hercegovinom u narednom periodu.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da povećamo trgovinsku razmjenu s Bosnom i Hercegovinom, a koja trenutno iznosi 500 miliona dolara. Istu namjeru i odlučnost vidimo i kod predstavnika BiH”, rekao je Tufenkci.

Na sastanku Poslovnog savjeta Turske-BiH u Istanbulu, Tufenkci je potcrtao da je cilj Republike Turske da trgovinsku razmjenu s BiH poveća na milijardu dolara.

“U BiH trenutno posluje blizu 50 kompanija iz Turske. Raduje nas da se među deset firmi u BiH koje imaju najveći izvoz nalaze dvije turske kompanije. Značajan je i kredit Ziraat banke od blizu 150 miliona eura koji je podijeljen ljudima koji su pogođeni ratom”, kazao je turski ministar.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je izjavio da su tokom posjete Turskoj održali značaje sastanke u vezi s ekonomskim pitanjima.

“Imamo jasan plan koji smo napravili mjesecima ranije. Riješit ćemo birokratske probleme u vezi s poslovanjem u BiH. Promijenit ćemo neke zakone. Ono što od vas tražimo je, ne samo da ulažete u BiH, nego da investirate zajedno s bosanskim privrednicima u trećim zemljama”, rekao je Čović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je BiH u posljednje vrijeme postigla značajan ekonomski napredak.

“U proteklih godinu dana smo u ekonomskom smislu napravili vrlo važne korake. Jačanje ekonomije u BiH će ubrzati i vaša pozitivna energija”, naglasio je Izetbegović.

Sastanaku Poslovnog savjeta Turske-BiH u Istanbulu je prisustvovao veliki broj privrednika.

TRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close