Turizam u raljama nelegalnih turističkih agencija i vodiča

Nelegalne turističke agencije koje rade bez prijavljenih radnika, poreza, označenog radnog vremena  i nelegalni turistički vodiči stvaraju velike probleme turističkim radnicima. Oni namjerno ili slučajno stvaraju negativnu sliku o BiH koju turisti prenose dalje, a to nam ne ide u prilog, mišljenje je turističkih radnika. Također, veliki problem su i novoosnovane arapske agencije koje pored djelatnosti nekretnina imaju kao djelatnost i turizam. Kako smo uspjeli saznati iz razgovora sa jednim od vođa agencije na Ilidži, oni dovode turiste ali je njihov glavni cilj prodaja nekretnina, dok su prirodne ljepote Sarajeva i okoline nešto što će presuditi pri konačnoj odluci o kupovini.

ANONIMNE PRIJAVE

Da problem sa nelegalnim turističkim agencijama i vodičima postoji pogotovo dolaskom turista iz arapskog govornog područja potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Adnan Vlajčić iz turističkog info centra.

“Problem sa turističkim vodičima u Kantonu Sarajevo postoji. Nemamo  registrovanih legalnih vodiča za arapski jezik . Dosta je složena procedura prilikom registracije turističkog vodiča, odnosno zahtjeva se da čak i ljudi koji su stalno zaposleni u agencijama ili hotelima dodatno registruju kao vodiči. Sve to stvara dodatni problem”, kaže Vlajčić, naglašavajući kako treba sankcionisasti sve koji rade ilegalno jer oni ne mogu doprinijeti lijepoj slici o BiH.

U Federalnoj trzišno, turističkoj-ugostiteljskoj inspekciji kazali su nam kako oni u okviru svojih nadležnosti obavljaju inspekcijske nadzore između ostalog i nad radom putničkih agencija. Inspekcijski nadzori se obavljaju uz redovne kontrole inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, te po prestavkama fizičkih i pravnih lica, odnosno građana, najčešće po anonimnim prijavama.

U toku 2015 godine Federalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je više anonimnih prijava vezanih za osnivanje i rad putničkih agencija u vlasništvu kako arapskih, tako i turskih državljana.

PO ZAKONU

“Federalni trzišno, turističko-ugostiteljski inspektori su tokom inspekcijskog nadzora utvrdili da putničke agencije koje su bile predmet prijava građana rade sa odobrenjem za rad, te su posjedovali Rješenje propisano zakonom za obavljanje registrirane djelatnosti. Pored navedenog, kontrolisano je da li i uposleni (voditelji poslovnica, turistički vodiči) ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o turističkoj djelatnosti, te nisu utvrđene nepravilnosti”, kazali su nam u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, dodajući kako je tokom inspekcijskog nadzora utvrđeno da su sve agencije koje su bile predmet nadzora imale sklopljene ugovore sa osiguravajućim kućama, što su bile i dužne.

Napominju, da će sve prijave koje Federalna uprava za inspekcijske poslove zaprimi, a koje se odnose i na nelegalan rad putničkih agencija biti proslijeđene na nadležno postupanje federalnim tržišno, turističko-ugostiteljskim inspektorima koji će u okviru svojih nadležnosti izvršiti inspekcijske nadzore i u slučaju utvrđenih nepravilnosti poduzeti odgovarajuće mjere propisane zakonom.

Kad su u pitanju obveznici poreza na dodanu vrijednost u jedinstvenom registru Uprave za indirektno oporezivanje trenutno se nalazi 199 obveznika koji su prilikom regIstracije prijavili primarnu djelatnost (79.1 Djelatnost putničkih agencija i touropretera, 79.11 Djelatnost putničkih agencija, 79.12 Djelatnost touroperatera i 79.90 Ostale rezervacijske usluge i djelatnosti povezane s njima).

“U 2015. godini deregistrovana su dva obveznika i oduzet je PDV broj od dva poreska obveznika, koja se bave pomenutim djelatnostima. U prvih šest mjeseci 2015. godine obveznici koji se bave djelatnostima putničkih agencija, touroperatera i rezervacijskih usluga na jedinstveni račun UIO uplatili su 671.422 KM poreza na dodanu vrijednost. U cijeloj 2014. godini uplaćeno je 1.564.535 KM, u 2013. godini uplaćeno je 1.549.223 KM, a u 2012. godini uplaćeno je 1.298.741 KM”, kazao je glasnogovornik Uprave za indirektono oporezivanje BiH Ratko Kovačević, ističući da se u sitemu PDV-a nalaze samo oni obveznici čiji je oporezivi promet veći od praga u iznosu od 50.000 KM godišnjeg oporezivog prometa.

“U BiH postoji veliki broj ovih obveznika koji nisu prešli prag koji je zakonska obaveza za registraciju u sistem PDV-a. To znači da se takvi obveznici nalaze registrovani kod nadležnih entitetskih poreskih uprava”, pojasnio je Kovačević.

NAJVIŠE TURISTA IZ HRVATSKE I TURSKE

Iako, nam se čini da su arapski turisti najbrojniji, statistike govore drugačije. U FBiH u prvih sedam mjeseci 2015. godine evidentiran je 395.846 dolazaka turista, što je više za 31,4 posto u odnosu na isti period prethodne godine. U ukupno ostvarenom broju dolazaka učešće stranih turista je 73,4 posto, a domaćih 26,6 posto. Najviše dolazaka u ovom periodu imali su turisti iz Hrvatske, Turske, Italije, Južne Koreje, Slovenije, Poljske, Srbije, Njemačke, SAD i Austrije. Tokom perioda januar -juli 2015. godine u FBiH zabilježeno je 772.787 noćenja, što je više za 35,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

E. Ko.
Akta.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close