Tržište kapitala – Čeka li nas u oktobru Lehman Brothers XXL?

Bik, simbol berzanskog optimizma na Wall Streetu, ruje 2.250 dana. To je treći najduži niz u američkoj dioničkoj istoriji. Da li je sada trenutak zreo za preokret?

Pitanje je još aktuelnije zbog poznatog pravila koje kaže da ima smisla prodati dionice (prodaj u maju i otiđi.) i vratii se u jesen. Topliji dio godine je tradicionalno slabiji i ne donosi takve prinose kakvim se investitori raduju od oktobra do aprila. Jedan od mogućih uzroka su odmori i toplo vrijemeu, zbog čega investitori nisu kupovno aktivni.

Bikovski trend je počeo u martu 2009. godine, kada je tržište pet mjeseci nakon kolapsa Lehman Brothersa bilo na koljenima. Samo u dva perioda trajući rast cijena dionica bio je duži: u periodu 1949-1956 i 1987-2000, kada je bik divljao 4.494 dana, a zaustavio ga je prasak dionica online biznisa. U teoriji se bikovski trend završava u trenutku kada se dionički indeks (kao što su Dow Jones i S&P 500, ako ostanemo u Sjedinjenim Američkim Državama) od vrha udalji dvadeset posto. Istina je da se u New Yorku u posljednjih nekoliko dana vidi prilično nervoze, ali S&P 500 je samo oko dva posto ispod rekorda. Mnogo je kontroverzi kada će biti vrijeme za ozbiljniji preokret, a većina se slaže da su makaze i platno u rukama Feda.

Ako FED brzim pooštravanjem monetarne politike uplaši berzanske igrače mogla bi se ponoviti 1980. godina, kada je tadašnji guverner Feda Paul Volcker najavio borbu protiv inflacije i dramatičanim podizanjem kamatnih stopa sa berzi otjerao optimizam. Takav scenarij se ne čini vjerojatnim, jer je tržište svakako pripremljeno da će Fed prvi put od finansijske krize povećati kamatnu stopu Fed sredstava. U srijedu, guvernerka Janet Yellen je ošinula Wall Street rekavši da su vrijednosti dionica općenito prilično visoke, ali je onda brzo dodala da u ovom trenutku još uvijek ne vidi dionički mjehur.

Većina analitičara smatra slično: da ima još nešto prostora za rast i da bikovski trend može biti duži od prosjeka, jer su padovi u 2008. i 2009. godini, bili tako izraziti.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close