Trnopolje je bilo jedno od najpaklenijih mjesta na zemlji

GODIŠNJICA: Trnopolje je bilo jedno od najpaklenijih mjesta na zemlji

Uz poruke da se moraju procesuirati svi koji su učestvovali u zlostavljanju i ubijanju logoraša, ali i konačno dozvoliti da se obilježi mjesto stradanja, danas je u Prijedoru obilježena 23. godišnjica od otvaranja logora Trnopolje kroz koji je prošlo 25.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, prenosi novinska agencija Patria.

-Logor Trnoplje je od maja do polovine decembra 1992. godine bio jedno od najpaklenijih mjesta na zemljskoj kugli u to vrijeme, rekao je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92 koje je uz Udruženje logoraša Kozarac-Regionalno udruženje Banja Luka organizator današnjeg obilježavanja.

– U logoru su se dešavala ubistva, silovanja, maltretiranje… I danas imamo one koji su izvedeni iz Trnopolja i koje više nikada niko nije vidio, podsjetio je Duratović.

Šutnja gradonačelnika

Prije dvije godine predstavnici ovih udruženja uputili su zahtjev gradonačelniku Prijedora Marku Paviću da se u okviru renoviranja Društvenog doma obezbijedi prostorija u kojoj bi bila spomen-soba logora Trnoplje.

Također, od Pavića je zatraženo i da se postavi spomen-ploča i dodijeli dio zemljišta za izgradnju spomenika ubijenim logorašima. Do danas odgovor nije stigao.

Otkrili ga novinari

Logor Trnopolje je bio koncentracioni logor u Prijedoru pod upravom srpskih snaga. O logoru Trnopolje svjetska javnost je saznala 5. augusta 1992. godine kada je ITN objavila televizijske snimke izmučenih logoraša iza bodljikave žice.

Tzv. krizni štab općine Prijedor formirao je 26. maja 1992. logor Trnopolje. Logor su čuvali naoružani stražari, a njime je upravljao Slobodan Kuruzović. Kada su međunarodni novinari posjetili logor, zatvorenici se nisu usudili slobodno govoriti o uvjetima jer su ih pratili stražari. Mnogi paketi Crvenog križa namijenjeni logorašima su završili u rukama srpskih vojnika

Zločinci formirali i dječiji logor

U okviru logora formiran je čak i dječiji logor, kroz koji su prošli mnogi prijedorski mališani, među kojima je bilo i beba, od kojih su neke u njemu i rođene. Haški sud utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka. Iz logora je 21. avgusta 1992. godine izvedeno oko 200 logoraša, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

Istočna Bosna/nap.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close