BiHPolitika

Trnka: Mandat Sakiba Softića zvanično traje i danas

Odlukom Predsjedništva BiH imenovan je agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije Sakib Softić. I njegov mandat zvanično traje i danas, izjavio je za Fenu bivši agent BiH u ovom sudu, ustavnopravni ekspert Kasim Trnka.

Po njegovim riječima, ono što ovdje stvara sumnju je polemika u vezi sa tim da li je revizija presude novi postupak ili nastavak ranijeg postupka.

– U Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde nema odredbe po kojoj se podnošenje prijedloga za reviziju presude toga suda smatra novim postupkom. Ukoliko je Sud u nekom slučaju, inače rijetkih prijedloga za reviziju, zasnovao novi predmet, za to nije imao uporišta u navedenim dokumentima i mogao je to pravdati samo praktičnim razlozima evidentiranja predmeta. Iz navedenog se može vjerodostojno zaključiti da je prijedlog za reviziju nastavak postupka u kojem se ne otvara rasprava ni o jednom drugom pitanju o kojem je odlučeno, osim o onom koje je označeno u prijedlogu za reviziju – kaže Trnka.

Ukoliko ovlašteni predstavnik tužene strane ospori aktivnu legitimaciju agenta BiH, o tome, kao o prethodnom pravnom pitanju, nakon rasprave, treba da odluči Sud.

– Nema mjesta političkom diskursu o kvalitetu mandata agenta – zaključio je Trnka.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close