Trnka: Do kraja maja konačna verzija preporuka za reformu Ustava FBiH

Ekspertna grupa za pripremu preporuka za promjene Ustava FBiH će, nakon što sasluša komentare tokom današnje konferencije o reformi Ustava FBiH, te uzimajući u obzir ranije sugestije iz javnosti, definitivno uobličiti preporuke i dostaviti ih Parlamentu FBiH, koji treba da otvori parlamentarnu proceduru za promjenu Ustava.

Fena

Ovo je za Fenu kazao član Ekspertne grupe prof. dr. Kasim Trnka, navodeći da reforma Ustava sadrži više faza – od nacrta i javne rasprave do konačnog prijedloga.

Podsjetio je da taj postupak podrazumijeva osiguranje dvotrećinske većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i konsenzusa u Domu naroda.

Trnka očekuje da će do kraja maja biti uobličena konačna verzija preporuka, koje će nakon toga biti dostupne javnosti.

Nacrt preporuka za reformu Ustava predstavljen je danas na konferenciji u Sarajevu, o čemu su osim Kasima Trnke, govorili i ostali članovi Ekspertne grupe – prvi predsjednik FBiH i advokat Krešimir Zubak, univerzitetski profesori Mirjana Nadaždin-Defterdarević i Mile Lasić te Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH i građanski aktivist.

Podsjećamo, na formiranju Ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH angažirao se američki ambasador u BiH Patrick Moon, a ovu američku inicijativu su, u međuvremenu, podržali i drugi akteri međunarodne zajednice u BiH.

Ekspertna grupa je formirana sa zadatkom da analizira postojeća ustavnopravna rješenja, detektira aktuelne manjkavosti te sačini preporuke za reformu ustavnog ustroja FBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close