Trifunović: Bez eksterne mature

– U aktuelnoj školskoj godini, učenici devetogodišnjih osnovnih škola na prostoru Zeničko-dobojskog kantona neće polagati eksternu maturu, – kazao nam je kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Mirko Trifunović, koji smatra da se nisu stekli svi uslovi za uvođenje ove novine.

– Višegodišnji poslovi u oblasti koordinacije, ministara obrazovanja Federacije BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i Agencije za ocjenjivanje standarda, nisu završeni, da bi se ova novost mogla uvesti bez problema, – pojasnio je Trifunović. On je dodao da ova Vlada ne želi izlagati ni učenike, ni njihove roditelje neispitanim situacijama.

– Jedino je Kanton Sarajevo stvorio sve zakonske pretpostavke za obavljanje završnih ispita i provjere znanja na kraju devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a možda ovu tzv. malu maturu, ali kao pilot pojekat uvedu i u Tuzlanskom kantonu, – kaže Trifunović, ističući da se, kada se radi o vrednovanju znanja, moraju imati do kraja izgrađeni standardi i normativi, kao i uspostavljena jednaka praksa na širem području.

(rtvze)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close