Ovu godinu ćemo preživjeti bez velikih stresova

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda negirao je da su vlasti u BiH uputile bilo kakvo dodatno pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu.

-Iznenadio sam se informacijom da su vlasti BiH uputile neko novo pismo namjere MMF-u. Nije bilo nikakvih novih zahtjeva od MMF-a. Nije bilo novog pisma, rekao je Bevanda za BHT i dodao kako proračuni u BiH nisu narušeni zbog ispunjavanja obveza prema MMF-u.

-Ovu godinu ćemo uspjeti preživjeti bez velikih stresova i fiskalnih poremećaja, ukoliko nastavimo raditi onako kako smo radili prošle godine i da nam u fokusu bude financijska održivost BiH i entiteta, rekao je Bevanda.

Pojedini mediji u BiH prenijeli u prethodnih dana da su vlasti BiH uputile novo pismo namjere MMF-u u kojem navode da je ekonomska situacija danas teža nego u vrijeme kada je sklopljen aranžman s tom međunarodnom financijskom institucijom, tako da će morati biti uvedene dodatne mjere i uloženi novi napori kako bi bila održana ekonomska stabilnost BiH.

Bevanda je istaknuo kako će BiH biti u sve težoj situaciji, ukoliko ne bude odgovornosti i ako ne budu provedene strukturalne reforme.

-Ukoliko politika bude stavljana u prvi plan i sve razmirice koje su vrlo često tema, onda će biti puno teže, naglasio je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra da je proračun za prošlu godinu bio dobro planiran što potvrđuje suficit, dodajući da je isto tako dobro planiran i proračun za 2013. godinu.

-Prošla godina je bila godina otrežnjenja i zadovoljan sam radom Fiskalnog vijeća BiH jer smo sve odluke nakon puno vremena donijeli konsenzusom. U radu Fiskalnog vijeća BiH nije bilo disonantnih tonova, galame i buke, rekao je Bevanda.

Potvrdio je kako su u Vijeće ministara BiH stigli prijedlozi zakona iz sporazuma SNSD-a i SDP-a, dodajući da je dao nalog da oni budu upućeni svim ministrima, a posebno nadležnih resora, da budu obrađeni i da se vidi jesu li u skladu s ustavom.

Prema njegovom mišljenju, kriza u Federaciji BiH ne može se izravno reflektirati na rad Vijeća ministara BiH, ali može na stanje u BiH.

bitno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close