Tri osobine koje odlikuju najbolje lidere

Najbolji lideri su veliki komunikatori. Oni su sigurni i fokusirani. Oni su otvoreni za promjenu i poticanje akcije.
A prema Bradu Smithu, predsjedniku i izvršnom direktoru Intuita, oni gotovo uvijek rade ove tri stvari :

Oni se vode pitanjima, a ne odgovorima

Najbolji od najboljih lidera ne osjećaju potrebu da imaju sve odgovore, objašnjava Smith u svom nedavnom LinkedIn postu. “Oni se okružuju velikim ljudima, i postavljaju prava pitanja. “To nije ono što znamo – da vam pitanja koja postavljate mogu pomoći da postanete učinkovitiji i inspirativniji lideri, kaže on.

Svi lideri zasjenjuju

Oni zasjenjuju, a ne tamne. Pitanje je da li „blokiraju sunce“, ili nadahnjuju druge svojom siluetom da teže više “, kaže Smith. Veliki lideri su „prenosnici“ ; oni su uzor ponašanja i žele da se njihova organizacija oponaša. “Dva najveća indikatora onoga što vidimo kao važno su (1) kako trošimo naše vrijeme , i (2) i pitanja koja pitamo. Organizacije gledaju na znakove koji određuju ono „što lideri vide kao važno.” Tako je jasno da ono što vam kažu, vi radite, tvrdi on. ” I sjena koju stvarate je težnja ka projektu . ”

Oni se zaljubljuju u probleme, a ne rješenja

U ljudskoj je prirodi da osjećate da ste u braku s vlastitim idejama, što je razlog zašto smo ponekad obješeni za njih predugo, objašnjava Smith. No, velike vođe se pitaju: Jesam li napravio dovoljan napredak da vjerujem da je moja izvorna hipoteza tačna? Da li trebam napraviti promjenu? “Ako nikada ne izgubite iz vida problem i vaš napad na rješenje ostane fleksibilniji, ponavljajući , u konačnici, vjerovatno ćete biti u stanju da uspijete.”

(Indikator.ba/BusinessInsider)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close