Tri jasna znaka koja potvrđuju da se cijeli globalni sustav mijenja

Stara struktura svijeta – u kojem su vladali američka administracija, američke banke i dolar – je gotov

U ranim ‘80-im su SAD neosporno bile dominantna velesila u svijetu, piše Simon Black na portalu Sovereignman.

(Piše: Altermainstreaminfo)

Američki dolar je tada bio impresivan. On nikada nije bio tako jak i njegova snaga se temeljila na nečem stvarnom. Američka ekonomija je bila jaka, a dug nizak.

S raspadom Sovjetskog Saveza su Sjedinjene Američke Države isplivale kao pobjednik Hladnog rata.

Američkoj geopolitičkoj, ekonomskoj, financijskoj i vojnoj  moći se nitko nije mogao suprotstaviti. Mislilo se da će tako ostati godinama.

No, sada vidimo sasvim drugu priču. Cijeli sustav se mijenja, nastavlja Simon Black.

I dok bi SAD još uvijek mogle biti vodeća sila u svijetu, njihova dominacija ipak sve više slabi.

Ovo su tri velika primjera koja smo vidjeli u posljednjih nekoliko tjedana:

1. Dominantna međunarodna sila na Bliskom istoku … sada je Rusija.

Proteklih godina je američka vlada puno pričala o Siriji, uključujući i obećanja o vojnoj akciji ako Assad bude prešao poznatu “crvenu crtu”.

Assad je vjerojatno tu “crtu” i prešao, ali još nije došlo do vojnog odgovora Washingtona.

Umjesto toga, Vladimir Putin je uistinu pomogao sirijskoj vladi, kao i što je uistinu bombardirao ciljeve ISIL-a u regiji.

I kineska vlada je poslala svoje ratne brodove u Siriju.

U međuvremenu, Iran upravo testira nove dalekometne projektile, nešto što se može vrlo lako protumačiti kao kršenje uvjeta nuklearnog sporazuma.

Sve to se čini protivno volji i željama američke vlade, koja, unatoč svemu, nema apsolutno nikakvu namjeru uraditi nešto po tom pitanju.

Sjedinjene Države i dalje mogu imati najubojitiju vojsku u svijetu. No, čak i najmoćnija borbena sila je neučinkovita, ako je vlada preslaba da se njome služi.

2. Kina je pokrenula vlastiti globalni kompetitivni financijski sustav

Za više od sedam desetljeća je američki bankarski sustav podržavao onaj globalni.

Plaćanja banka u globalnoj trgovini, na primjer iz Bangladeša u Brazil, prolazila su obično su usmjereni kroz američki bankarski sustav u New Yorku. U američkim dolarima, naravno.

SAD su godinama zlorabile status povjerenja kojeg su uživale. Iznova i uvijek iznova i iznova.

Kina se napokon umorila i prije nekoliko godina je počela je raditi na alternativnom sustavu u kojem međunarodna plaćanja više ne moraju prolaziti kroz Sjedinjene Države.

Novi sustav se zove China International Payments System (CIPS) i pokrenut je prošlog četvrtka.

CIPS upravo je pokrenuo privremeno testiranje i 11 od 19 kineskih banaka koje se njime koriste su u državnom vlasništvu.

No, i mnoge velike banke, posebno u Europi, već su mu se pridružile.

Ako uspije, CIPS bi mogao uzeti tržišni udio američkom bankarskom sustavu, dajući bankama i vladama sve manje razloga da u pričuvi drže američke dolare i američki dug.

3. Epohalna revolucija u globalnom financijskom sustavu

Prije sedam godina su središnje banke diljem svijeta koordinirale politike za postavljanje kamatne stope na 0% (ili čak negativne) i pojavilo se tisuće milijardi dolara, jena, juana, eura takoreći iz ničega.

Otprilike u isto vrijeme, izmišljena je tehnologija digitalnih plaćanja poznata kao Bitcoin.

Bitcoin predstavlja pravu digitalnu revoluciju u financijama.

Tehnologija nam danas omogućava da u potpunosti eliminiramo banke kao posrednika, a poznato je da su banke visoko centralizirani financijski posrednik između vas i vašeg novca.

Sada možete slati i primati sredstva, vršiti prijenos novca u inozemstvo, promijeniti devize, posuditi novac i ulagati u štednju na bolji, brži i jeftiniji način nego ikad prije, a sve bez upotrebe banaka.

Banke su već više od sedam stoljeća bile najmoćnije institucije u svijetu. Sada je njihova hegemonija ugrožena tehnologijom koja napreduje frenetičnim tempom.

U suštini, ova tehnologija stvara most između starog i novog financijskog sustava, što vrlo jasno upućuje da je u tijeku financijska revolucija.

Sva tri gore navedena znaka su jasan dokaz da se globalni sustav mijenja.

“Stara struktura svijeta – sustav u kojem su vladali američka administracija, američke banke i dolar – je gotov. Sjedinjene Američke Države su u fazi propadanja. Američka vlada je preopterećena dugom, a američki financijski sustav gubi svoju dominantnu poziciju. I banke kao institucije također gube relevantnost. To nije loša vijest. Štoviše, strahovito je uzbudljiva. Povijest govori da se stvari uvijek mijenjaju. Nijedna nacija nije dugo držala prvo mjesto u svijetu, kao što nijedna rezervna valuta nije trajala vječno”, zaključuje Simon Black.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close