Trhulj: Tražim smjenu direktora Terminala i BH Gasa

Nakon zahtjeva za smjenu direktora Terminala Federacije BiH Rasima Kadića moj drugi zahtjev za narednu sjednicu Vlade bit će promjena na čelu BH Gasa, kazao je ministar energije, rudarstva industrije Erdal Trhulj. 
On je u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje rekao da su problemi u BH Gasu posljedica lošeg upravljanja kompanijom.
– Direktor BH Gasa i određeni članovi Uprave su tipičan primjer kako se ne bi smjelo upravljati ovom kompanijom. Moj zahtjev vladi je bio da se dođe do određenih promjena. Ako ne bude reakcije, za narednu sjednicu Vlade FBiH predložit ću konkretna imena iz BH Gasa za vršioce dužnosti, pa neka svako preuzme svoj dio ogovornosti, kazao je Trhulj.
On je naglasio da su najvećći problemi BH Gasa nastali tako što je zaposlen veliki broj ljudi koji su opteretili budžet ove kompanije, značajno su povećani troškovi transporta “koje smo godinama uspijevali da odbranimo od Srbije”.
– Samo neko ko je unutar kompanije i ima iskustva može danas pomoći ovoj kompaniji i taj neko mora imati kredibilitet. Evidentno je da sadašnji direktor nema kredibilitget niti kod jede banke, niti u ovom ministarstvu da se bilo šta preduzme, rekao je Trhulj precizirajući da se neadekvatno vođenje kompanije najbolje očituje na primjeru Birča i Zvornik-gasa čija su dugovanja prema Bh Gasu dostigla oko 30 miliona KM, a tu su i dugovanja Sarajevogasa.
Trhulj je ponovio i da uprava koja vodi Terminale FBiH nije adekvatna jer po njegovom mišljenju nema adekvatno menadžersko zannje.
– Prije nešto više od mjesec, na prijedlog predsjednika NO NTF-a Dževada Haznadara i predsjednika NO Terminala FBiH Rifata Fetića, Vladi FBiH predložio sam razrješenje direktora Terminala FBiH Rasim Kadića i imenovanje v.d. direktora Hermedina Zornića, koji obavlja funkciju direktora Terminala u Blažuju. A nakon toga i da se uradi promjena upravljačke strukture u NTF-u. Međutim, od tada do danas ta tačka nije stavljena na Vladu FBiH, koja je čak dodijelila kredit od dva miliona KM Terminalima. BOjim se da se, prema saznanjima oba nadzorna odbora, ne troše za one namjene za koje su trebala, kazao je Trhulj podsjećajući da dnevni red Vlade utvrđuje premijer Federacije BiH.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close