Trhulj: Nalazišta nafte bi mogla riješiti sve probleme BiH

Odluka naftnog giganta Shella da zanemari već ranije pronađene manje zalihe nafte kod Tuzle, te da se fokusira na istraživanje Dinarida, razlog su za optimizam, signal su da su istraživanja na pravom putu i da bi u Federaciji BiH uskoro mogle biti otkrivene veće zalihe nafte, potvrdio je za Klix.ba Erdal Trhulj ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.
Vlada FBIH će u narednom periodu odabrati konsultantsku firmu koja bi trebala krenuti u pregovore s britansko-holandskom firmom Shell o dodjeli koncesije za naftu. Shell je u projekt istraživanja i ekspolatacije nafte u Federaciji BiH spreman uložiti oko 700 miliona dolara.

“Nakon izbora konsultanta pristupit će se pregovorima. Ako pregovori budu uspješni, potpisat će se ugovor o koncesiji. Kada je Shell analizirao podatke mi smo svjesno rekli da jedna kompanija ne može dobiti koncesiju na cijelom području BiH. Shell se ipak opredijelio za pregovore o koncesiji na području Dinarida, iako zna za ranije potvrđene količine na području Tuzle. To je, uz već potvrđeno postojanje pojedinih elemenata karakterističnih za naftu na ovom području, nama signal da smo na dobrom putu i da ćemo naći kvalitetne zalihe na Dinaridima”, kaže Trhulj u razgovoru za Klix.ba.

Ističe da je na području Tuzle i Posavine ranije utvrđeno postojanje 300 miliona barela nafte na dubini 1.000 do 1.500 metara.

“Ipak, istraživanja iz devedesetih godina govore da su na području Dinarida moguća značajnija nalazišta nafte. Geologija tog prostora je ista kao na području juga Italije gdje se procjenjuju zalihe od 5 miljardi barela nafte”, ističe Trhulj.

Naglašava da bi eksploatacija nafte u Federaciji BiH značila mnogo za privredu ovog entiteta.

“Optimisti smo, jer to bi značilo daleko veće prihode, razvoj i rješavanje svih ovih nagomilanih problema”, zaključuje Trhulj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close