Treći svjetski rat?!

Na stogodišnjicu Sarajevskog atentata svijet nikada nije bliži novom planetarnom sukobu. Inicijalna kapsula novog, trećeg svjetskog rata, još leži na ukletima ukrajinskim poljima.

(Oslobođenje)

Eksplozivno rastući bijes javnosti na svim kontinentima postaje sve opasniji kako prolaze dani u kojima skupina proruskih separatista pokušava manipulirati uzrocima i posljedicama katastrofe malezijskog boinga 777.

U nedjelju, 20. jula, s mjesta pada, najvjerovatnije namjerno pogođene letjelice sa 298 putnika i članova posade, javljaju da se tijela odvoze u nepoznatom pravcu. Prije toga bilo je dosta informacija o uklanjanju materijalnih tragova čime bi se dokazi o krivnji jedne od zaraćenih strana mogli uspješno sakriti. Ako specijalni tim istražitelja danas ili sutra ne stigne do mjesta pada aviona MH 17 na liniji Amsterdam – Kuala Lumpur, veliko je pitanje da li će konačno moći početi sastavljati mozaik sa bezbroj nepoznanica koji bi trebao rezultirati odgovorom zbog čega je i na koji način mašina Malaysia Airlinesa oborena.

U vulkanskoj erupciji gnjeva na grozni teroristički čin vlada Holandije pokušavala je sačuvati prisebnost sa potcrtanim naglašavanjem da će jedino na osnovu nepobitno utvrđenih činjenica neutralne međunarodne istrage tražiti odgovornost aktera ovog gnusnog djela.

Međutim, ukupnu, sve zategnutiju i opasniju atmosferu, uz vijesti sa terena, u kojima se i slikom ilustruje više nego nehumano ponašanje ukrajinskih separatista, što se ni pred objektivima ne ustručavaju pljačkati leševe nevinih žrtava, do usijanosti pale i najuticajni mediji mnogih država. Ako se vlade još ne usuđuju ići sa oštrijim, prijetećim rječnikom, poruke koje stižu sa naslovnica najbolje ilustruju mišljenje javnosti velikog djela svijeta. Traži se oštra i beskompromisna akcija protiv Rusije i Putina.

Na prvim stranama britanskih novina sa milionskim tiražima ne ustežu se od direktnog okrivljavanja predsjednika Putina. Tako u Daily Mailu dominira naslov “Putin je ubio mog sina”, u  Daily Mirroru glavni tekst je “Putinove žrtve”, The Telegraph započinje s krupnim slovima “Ruski gangsteri…”

U bijesnim reagiranjama čitatelja nema sumnje da su avion oborili Rusi i njihove pobunjeničke milicije u Ukrajini. Neki od autora digitalanih komentara čak se usuđuju ruskog predsjednika uspoređivati s Hitlerom. Kao, i nacistički vođa je, kao i Putin nedavno, organizovanjem olimpijada želio pokazati vrhunac svoje moći i zemlje kojom gazduju pred nastupajuće ratove. I Hitler je, kao i Rusija nedavno, prisvajanjem teritorija (misli se na Krim, op.p.) opasno ugrožavao međunarodni mir i poredak.

U salvi sve otvorenijih napada na jednu stranu, ne usteže se u nedjelju ni štampa Holandije, zemlje čija su 193 državljana zauvijek nastradala pod udarom, prestpostavlja se, rakete zemlja zrak.

Najtiražniji “De Telegraaaf” otvoreno poziva na najoštriju akciju. Pod naslovom “Maat is vol” (nešto kao “sud je pun”, op.p) nabraja se šta međunarodna zajednica pod hitno treba da učini sa Rusijom i Ukrajinom. Traži se da NATO trupe zauzmu područje pada aviona, koje sada kontrolišu ruski separatisti, da specijalne jedinice komandosa najveće atlanatsko-evropske vojne alijanse krenu u potragu za izvršiocima ovog terorističkog djela.

Navodi se da diplomatski i visoko civilizovani zahtjevi premijera Marka Ruttea upućeni  predsjedniku Putinu nisu dali rezultata. Prvi čovjek Kremlja započeo je sa otezanjima i, kako se kaže, laganjima u maniru KGB agenta kako je to naučio u svojoj prošlosti vodeći razne propagande ratove. Napominje da teroristi sada pokušavaju iskoristiti jednu od najvećih tragedija u istoriji civilnog vazduhplovstva za nametanje uvjeta novog mirovnog sporazuma sa Kijevom. Tek ako lideri Ukrajine stave potpis na novi dokument, istraživanja područja katastrofe može biti nastavljeno.

…Mnogo je razloga za zabrinutost sadašnjom društveno-političkom situacijom u svijetu.

Posebno začuđuje naglašena suzdržanost vođa najvećih zemalja svijeta oko izjašnjavanja kako dalje s krizom u Ukrajini, dodatno pojačanom nesretnim sudbinama putnika iz malezijskog aviona. Obje zaraćene strane u toj zemlji sada pokušavaju izvući što više koristi od tragične smrti nedužnih ljudi. Jedino je britanski premijer David Cameron glasniji kada se pita šta još čeka Evropa i svijet, očito misleći na nove još rigorznije sankcije prema Rusiji. Pitanje je do čega može dovesti još veće hlađenje odnosa između Moskve i ostatka svijeta?!

Odgovor nije teško pogoditi i on kao da zlosutno stoji u naslovu ovog teksta.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close