Treći dan posjete našem gradu delegacije Općine Altindag iz Ankare

Trećeg dana posjete našem gradu članovi delegacije Općine Altindag iz Ankare posjetili su pojedine visočke institucije i kulturno-historijske znamenitosti.

(Ismar Imamović – vipromo)

Jučer su upriličeni obilasci PVJ Visoko (Profesionalna vatrogasna jedinica), Centra za socijalni rad, JU za predškolski odgoj i obrazovanje, šehidskog mezarja na Gradskim grobljima, izvorišta Vrutak i Pertac, te visočkih naselja koja imaju problem vodosnabdijevanja: Gračanica, Liješeva i Orašac.

visoko-altindag-mile

Danas su organizovani obilasci Franjevačkog samostana, RTV Visoko, Galerije Likum ’76 gdje su gosti imali priliku pogledati radove visočkih umjetnika. Nakon ručka u prostoru Likuma, degustacije bosanskih specijaliteta uz zvuke turske muzike, nastavljene su protokolarne aktivnosti.

visoko-altindag-mile1

Posjetili su arheološki lokalitet Mile u Arnautovićima mjesto začetka bosanske državnosti gdje je 1377. godine krunisan prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, te je direktor Zavičajnog muzeja Senad Hodović održao i kratki čas historije o Srednjovjekovnoj Bosni.

visoko-altindag-crkva

Sljedeća destinacija bila je visočka pravoslavna crkva sv. Prokopija, te je predsjednik Pravoslavne crkvene opštine Visoko Novica Manojlović goste iz Altindaga upoznao sa historijatom ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, ali  i problemima sa kojima se suočava visočka pravoslavna zajednica.

visoko-altindag-dvorana

Dvije delegacije bratskih općina posjetile su i KSC Mladost, razgledani su uslovi u kojima treniraju mnogobrojni visočki sportski klubovi, a u prostoru visočke kuglane gdje djeluje Kuglaški klub Bosna, iskoristili su priliku i za malo relaksacije.

visoko-altindag-kuglana

Po izrazito hladnom vremenu, aktivnosti obilazaka završene su na gradskom stadionu Luke, gdje su goste srdačno dočekala visočka djeca, članovi sportskih klubova, a neki od njih su demonstrirali i borilačke vještine.

visoko-altindag-stadion1

Postavljena je i džinovska Vispakova džezva,  pa je ovo bila jedinstvena prilika da gosti iz Turske probaju tursku kahvu iz najveće džezve na svijetu.

visoko-altindag-vispak-dzezva

Fotogaleriju pogledajte OVDJE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close