BiHPolitika

Trebamo manje pričati, a više raditi

Učesnici sastanka o Reformskoj agendi: Trebamo manje pričati, a više raditi

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn nakon današnjih razgovora o provedbi Reformske agende istaknuo važnost održavanja Samita premijera regije čiji je najkonkretniji rezultat saglasnost o formiranju zajedničkog tržišta koji bi omogućio slobodan protok roba, usluga i kapitala i međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija na području šest zemalja Balkana.

“Uoči samita u Trstu potrebno je odrediti konkretnije elemente ovog zajedničkog tržišta i poslovnim subjektima omogućiti ne samo da vrše svoje djelatnosti već da privuku druge saradnike. Sve su to dijelovi Reformske agende čije konkretne rezultate već vidimo, a vrlo često se reforme percipiraju tako da se njihovi rezultati ne mogu odmah vidjeti”, kazao je Hahn.

I obični građani vide da se stvari mijenjaju

Poručivši da su potrebni brzo ostvarivi i konkretni rezultati objasnio je da su konkretni ishodi usvajanje pravilnika o cijeni lijekova i njihovo sniženje za 10-20 posto, zatim da se naprimjer u Kantonu Sarajevo za 20 posto povećao broj novoregistrovanih poslovnih subjekata, što predstavlja jačanje privatnog sektora, kao i da su industrijska proizvodnja, izvoz i drugi parametri u 2016. povećani.

“Ali važno je i da obični građani vide da se stvari mijenjaju, a na tome moramo raditi zajedno. Manje kamatne stope povećale su zaduživanje kod banaka, to stimuliše ekonomiju. Razgovarali smo sa predstavnicima međunarodnim finansijskim institucijama, prvenstveno MMF-om, kako bi se osigurala naredna tranša jer je potrebno zadržati zamah napravljen u prvim mjesecima”, istakao je Hahn.

Evropska komisija očekuje do prve polovine ove godine dostavljanje odgovora na Upitnik da bi se u BiH zadržala evropska perspektiva.

“Zakonodavna tijela i parlamenti moraju usvajati sve prijedloge, da se udruže u naporima jer izvršna vlast je jedan element demokratskog društva, a pored medija, pravosuđa i drugih i oni moraju dati svoj doprinos”, izjavio je Hahn.

Potrebne veće investicije u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da je razgovarano o tri veoma bitne stvari – reformama, investicijama i zapošljavanju.

Zvizdić je kazao da se u narednom periodu moraju stvoriti uvjeti za dalji ekonomski razvoj te da je neophodno povećati investicije ka BiH.

“Proces reformi mora ići paralelno u svim segmentima. Kada se reforme usvoje, moraju krenuti investicije jer mi želimo graditi puteve. Uputili smo veliki broj projekata i očekujemo da će ih veliki broj biti odobren na Samitu u Trstu. Tražimo da oni budu finansirani uz grant sredstva i veoma povoljne uvjete otplate u skladu s našim ugovorom Svjetske banke od 750 miliona dolara“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kako je izjavio, fokus će biti zapošljavanje mladih ljudi i ulaganje u infrastrukturu i razvoj puteva.

Reforme su teške, tu nema laganja

Premijerka Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je kako nije optimistična kada je riječ o provođenju Reformske agende na području BiH.
Istakla je kako je današnji sastanak bila dobra prilika da se realiziraju prethodne stvari.

“U RS-u smo sve prethodne stvari iz Reformske agende i pisma namjere završili prije tri mjeseca. Moramo promijeniti pristup prema reformama – mnogo manje pričati, a više raditi. Svaki put kada izađemo na teren određene stvari ne možemo provesti i to je ključna stvar“, izjavila je Cvijanović.

Podcrtala je kako je u prethodnom periodu u RS-u smo završeno 55 posto svih aktivnosti.

“Sve one predviđene i ranije započete stvari koje se odnose na period 2017./2018. godina su riješene. Te teške reforme otpadaju na entitete i tu nema laganja. Nisam zadovoljna odnosom koji pokazujemo, a tiče se agende“, zaključila je Cvijanović.

Strani faktori važan stub podrške

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić okarakterisao je ovaj period kao veoma značajan za Bosnu i Hercegovinu, naročito tekući mjesec, jer su u posjetu dolazili mnogi regionalni i evropski zvaničnici.

“Sve to je nama znak da smo na dobrom putu, i mi to doživljavam kao podršku na evropskom putu, a naročito na putu reformi”, kazao je Novalić, dodavši da su na današnjem skupu uvidjeli dokle su na tom putu došli, kakve poteškoće imaju i šta sve trebaju još da urade.

Dodao je da su skupu prisustvovali, pored komesara Johannesa Hahna, i predstavnici MMF-a, EBRD-a i ambasadorica SAD-a Maureen Cormack, čije učešće u razgovorima je okarakterisao kao utjecajne faktore koji podupiru Bosnu i Hercegovinu.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close