BiHPrivreda

Trebaju li se veliki odreći državne pomoći u korist malih?

Državna pomoć namijenjena privrednicima neće značiti svima isto, a najviše je trebaju mali obrtnici i male kompanije.

Ipak, svako ko bude imao pad prihoda ispod 20 posto moći će dobiti pomoć države iako će neki i bez ove injekcije moći obezbijediti kontinuitet poslovanja, prihoda i zaposlenosti.

U Srbiji su pojedine velike kompanije javno obznanile da neće koristiti sredstva Vlade Srbije za pomoć privrednicima, jer smatraju da su drugim, ugroženijim preduzećima, one potrebnije. Iako imaju dozu marketinga u sebi, i ako neke od kompanija i bez vanrednih okolnosti imaju dobre odnose sa državom, ove odluke nose i određenu notu solidarnosti. Među prvim kompanijama, koje su odlučile da ne koriste ove benefite, jesu “MK grupa”, Televizija Pink, “Imlek”, “Philllip Morris”, AMSS…

U BIH ovakvi prijedlozi još nisu stigli od nekih većih kompanija.

Potrebu da se pomogne malim naglasio je nedavno Petar Ćorluka, vlasnik Violete, kazavši da je u prvoj fazi najpotrebnije malim obrtnicima i malim firmama koje djeluju lokalno.

– Velike firme sigurno imaju veće unutarnje rezerve i one će moći duže izdržati. Znači ja apeliram da se ti najmanji privredni subjekti odmah pomognu, a onda da se vidi koliko će ovo trajati, pa će trebati svi zaposlenici i sve firme koje ne otpuštaju radnike da se pomogne u doprinosima, da se smanje doprinosi ili da se u tom vremenu ne plaćaju, izjavio je Ćorluka.

Ipak, iako je federalni “korona zakon” doživio određene izmjene on nema mehanizme za nijansiranje podrške među privrednim subjektima.

U Sloveniji su ugradili jedan “osigurač” u svoj “korona zakon”.
Uvjet za dobivanje pomoći u ovoj zemlji je smanjenje prihoda za najmanje 25 posto u martu u odnosu na februar ili za barem 50 posto u aprilu ili maju u odnosu na februar. Međutim, ako prihodi privrednika u ovogodišnjem prvom polugodištu ne budu za petinu niži nego prije godinu dana, ili ako u drugom polugodištu budu imali za petinu višu zaradu nego u istom periodu lani, oni će morati vratiti pomoć.

Cilj je, dakle, da se pomogne onima kojima je zaista potrebno da prevaziđu teškoće, ali ne i više od toga.

indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close