BiHPolitika

Travnik želi biti Mostar

Udruga “Forum Hrvata iz Travnika” pokrenula je aktivnosti vezane za promjenu statusa Općine Travnik u status moderne gradske zajednice.

Te aktivnosti pretočene su u peticiju o preustroju Općine Travnik, u modernu gradsku zajednicu, kao najdemokratskiji mehanizam u borbi za ostvarenje prava Hrvata, za koju iz ove Udruge smatraju da su prisilno oduzeta i nikada nisu vraćena, javlja Hrvatski Medijski ervis.

Idejama i motivima koji stoje na tragu inicijative izraženoj u Peticiji želi se ukazati na potrebu potpune transformacije Općine Travnik po uzoru na moderne zapadnjačke zajednice koje su po svojoj prirodi i obilježjima veoma slične cjelokupnoj situaciji koja karakterizira travničku općinu i travničko društvo u cjelini.

Svjesni kako, nacionalne, vjerske, kulturološke i druge različitosti mogu biti bogatstvo ukoliko su na institucionalan način sinkronizirane, ujednačene te dovedene u međusobnu koegzistenciju kao međunacionalno suživljenje bez sukoba i neprijateljstava, unatoč razlikama koje postoje u političkim shvaćanjima ili uređenjima, organizator Peticije ovim putem želi potaknuti proces proeuropskog promišljanja ovog problema te na jedan način “provocirati“ međunarodne centre moći u BiH da naprave iskorak i u Travniku implementiraju rješenja koja su u njihovim državama i društvima već odavno poznata, kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata ali i reprezentativna zastupljenost svih na teritoriju općine Travnik.

Stradanje u Domovinskom ratu, s više od 600 poginulih i preko 1200 ranjenih uz 20 000 prognanih i raseljenih ostavilo je neizbrisiv demografski trag na području Općine Travnik, što je za posljedicu imalo i tešku te nepopravljivu političku i društvenu štetu za travničke Hrvate.

U poslijeratnom vremenu opstrukcije povratka, silovanja, paleži, ubojstva policajaca i povratnika dodatno su ostavili gorak okus na sva ratna iskustva Hrvata travničke Općine. Od prijeratne brojke Hrvata Općine Travnik, ostala je tek polovica od 13 000 s daljnjom tendencijom pada s obzirom da mehanizmi zaštite prava te političko-institucionalni okviri u kojima bi se Hrvati Travnika osjećali ravnopravno i zaštićeno, jednostavno ne postoje. Nezavidan položaj nastojao se popraviti amandmanima na Ustav Federacije BiH i SBŽ, duplim standardima te pristranim djelovanjem međunarodne zajednice i ovi napori ostali su na pokušaju.

S obzirom da prijeratne brojke Hrvata ukazuju na činjenicu da je Travnik barem isto i jednako hrvatski koliko i bošnjački kao i svi građana i naroda koji su živjeli i žive tu, stoga kroz peticiju Forum Hrvata želi apelirati i upozoriti sve izabrane dužnosnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na položaj Hrvata u Travniku te na duple kriterije koji se koriste u odnosu Travnik-Mostar iako su ova dva grada kao sjedišta multietničkih županija bili međusobno vezani i stavljeni u istu ravan, prenosi HMS.

Ovom peticijom, navode organizatori, želi se utjecati na odgovornost i moral svih domaćih i stranih autoriteta da se otvore ka ideji stvaranja mehanizma zaštite kolektivnih prava svih naroda i građana u Travniku kroz uspostavu takvih rješenja kroz izborna područja kojim će se osigurati kako minimalna i maksimalna nacionalna zastupljenost, tako i teritorijalna reprezentativnost, s cijelog prostora teritorije općine Travnik. Implementacijom ovog modela zadovoljila bi se i nacionalna i građanska, kao i teritorijalna reprezentativnost cijele gradske zajednice kao jedinstvenog administrativno-upravnog područja koji bi zasluženo nosio ime Grad Travnik, priopćeno je iz Udruge “Forum Hrvata iz Travnika”.

Prema popisu stanovništva iz 1991. u općini Travnik od ukupno 70.749 stanovnika 31.813 ili 44,96 posto činili su Muslimani, 26.118 ili 36,91 posto Hrvati, 7.777, ili 10, 9 posto Srbi, te oko 5.000 ili 6, 3 posto Jugosloveni i ostali, podsjeća HMS

Peticija se može potpisati OVDJE.

(HMS)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close