Trako: Jahanje sve popularniji sport među Bosancima i Hercegovcima

Ljudi koji od sebe odbace konje, odbacili su dio svoje prirodnosti, a to nikako nije dobro za njihovo tijelo i duh – kazao je za bh. novinsku agenciju Patria Memnun Trako iz Konjičkog kluba „Visoko“ iz Visokog.
Jahanje konja, rekao je ovaj iskusni trener, ne samo da je relaksirajuće i opuštajuće, ono dokazano pospješuje pokretljivot tijela, poboljšava cirkulaciju krvi, pospješuje elestičnost mišića.

Iako su konji bili stoljećima dio bh. tradicije, oni se danas mogu vidjeti tek u konjičkim klobovima kojih, iako su posljednjih godina u BiH u stalnom porastu, još uvijek nema dovoljno. Mlađe generacije u BiH čak nisu imale priliku vidjeti konja na livadi, piše agencija Patria.

Trako je objasno da on i njegove kolege iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Gruda, Kreševa i nekoliko drugih gradova u BiH sada pokušavaju ovoj plemenitoj životinji vratiti ugled kakav je nekada imala u BiH, a naročito nastoje zainteresirati mlade ljude za konjički sport.

– Više je razloga zbog čega ova plemenita životinja ponovo mora postati dio naših života – objašnjava Trako.

– U sportistima koji jašu konje izoštravaju su prirodne osobine čovjeka kao što je bolja koordinacija pokreta u prirodi, bolja koncentrcija, u ljudima se budi osjećaj za lijepo, vraća se samopouzdanje.

Imamo jako puno djece sa posebnim potrebama koja dolaze da jašu kod nas. Neka od njih vrlo brzo pokažu napredak u psiho-fizičkom razvoju. Mnoga djeca počnu komunicirati sa okolinom nakon samo nekoliko časova jahanja – tvrdi Trako.

Da bi približio koliko konji znače za čovjeka, i koliko su oni važni u svakodnevnom žiovotu ljudi, ovaj Visočak navodi primjer Engleske ili arapskih zemalja, koje toliko poštuju konje da im daju imena koja se daju ljudima.

– U velikim civilizacijama kakva je arapska civilizacija, sasvim je normalno da konju date ime, recimo, Zaid – kaže on.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close