Tradicionalni međureligijski susret: Molitve za mir u BiH i svijetu

Meditacijama, molitvama i pjevanjem večeras je u Franjevačkom samostanu Svetog Ante održan međureligijski susret kojem su prisustvovali predstavnici svih religija u BiH: Islamske zajednice BiH, Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve, Baptističke crkve i Međunarodnog društva za svjesnost Krišne. Oni su svevišnjeg Boga molili da podari mir u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta.

(Oslobođenje)

Radi se o tradicionalnom okupljanju kako bi se i ove godine obilježio povijesni molitveni susret religija svijeta Mir u pravednosti koji se desio 27. oktobra 1986. na poziv pape Ivana Pavla II u Franjinu gradu Asizu.

Učesnici međureligijskog susreta podsjetili su na snažnu poruku koja je odaslana na Drugom asiškom molitvenom susretu religija, u januaru 2002, kada su predstavnici 12 svjetskih religija i 31 kršćanske zajednice potpisali zajedničku izjavu: Iako pripadamo različitim vjerskim tradicijama, potvrđujemo da je za izgradnju mira nužno ljubiti bližnjega svoga poštujući pravilo “Čini drugima ono što želiš da se tebi čini”.

Nadvladati nasilje

– Mi, pripadnici različitih religijskih tradicija, nećemo se umoriti u svjedočenju pred cijelim svijetom da se mir i pravednost ne mogu odvojiti jedno od drugoga te da su mir i pravednost jedini put kojim čovječanstvo može hoditi u budućnosti ispunjenu nadom, navedeno je, između ostalog, u izjavi.

U duhu riječi izgovorenih prije nešto više od jedanaest godina molitve za mir su još snažnije čule su se i večeras.

– Molimo se za mir u Sarajevu, BiH, Siriji, Iraku i svim drugim dijelovima svijeta u znak sjećanja na jedan od najznačajnijih međureligijskih dijaloga u 20. stoljeću kada su se u rodnom gradu sveca i mirotvorca Franje Asiškog okupili predstavnici svih religija svijeta. Potencijal dobra u vjeri treba se iskoristiti kako bi se nadvladalo ljudsko zlo: nasilje, istakao je fra Ivan Šarčević profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Međuljudski odnosi

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović naglasio je važnost susreta predstavnika svih religija kako bi se svim vjernicima zajednički uputile poruke za jačanje međuljudskih odnosa i mira.

– Ovo je važno za opstanak svih u BiH, ali i države BiH, ocijenio je ef. Dautović.

Kako su vjera, nada i ljubav jedini put ukazao je i Jakob Finci predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

– Bez obzira kojoj vjerskoj zajednici pripadali svi se molimo jednom Bogu i od njega tražimo da nam svima zajedno podari mir, naglasio je Finci.

Međureligijskim susretima prisustvovao je i nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, te fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close