logo
bios

Toranj na Humu postat će turistička atrakcija

Objavljeno prije 9 mjeseci . u sub, sep 14th, 2019
Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) planira na 20 godina iznajmiti poslovni prostor, odnosno dva sprata u objektu Antenskog tornja „Hum“, gdje treba biti restoran. U toku je i javni poziv.

Od ponuđača se traži da u roku od godinu sanira ovaj u ratu devastirani prostor, za šta, prema procjenama, treba oko 1,5 milion KM. Iz tih razloga se, kako se navodi u dokumentu koji je razmatrao Upravni odbor BHRT-a, dva sprata nude u najam po nižoj cijeni, od pet KM po kvadratu.

Ova dva sprata imaju 482,15 kvadrata, čime se dolazi do iznosa od oko 2.410 maraka cijene najma bez PDV-a.

Menadžment BHRT-a se odlučio na raspisivanje javnog poziva jer je relej Hum od velikog značaja i neophodna je hitna sanacija kako bi se zaustavilo daljnje propadanje objekta i antenskog stuba.

– Da je prostor u funkciji ciijena zakupa bi bila 18 KM. Razlika između cijene zakupa prostora koji je u funkciji i cijene koja je početna u javnom pozivu, pomnožena sa kvadraturom i periodom trajanja zakupa, daje ukupnu cijenu koštanja adaptacije, što dovodi do zaključka da izabrani ponuđač u ponuđenom roku može vratiti uložena sredstva – dio je obrazloženja koje je razmatrano na sjednici UO BHRT-a.

Data saglasnost

UO BHRT-a dao je i  saglasnost za raspisivanje javnog poziva imajući u vidu da bi potpunom sanacijom i obnovom, koja bi uključila izgradnju restorana, Sarajevo dobilo još jednu prepoznatljivu turističku lokaciju.

Objekat na Humu izgrađen je početkom 80-tih godina prošlog vijeka, zajedno sa betonskim stubom visine 78,5 metara.

Projektom izgradnje ovog releja stanice, koja je najznačajnije komunikacijsko čvorište za distribuciju TV i radio signala, zapravo je i bilo predviđeno da treći i četvrti sprat budu restoran zatvorenog tipa.

Ratnim dejstvima je 1992. oštećena kupola i potpuno uništena obloga od pleksiglasa i lift, piše Dnevni avaz.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh