BiHPrivreda

Toplovod Kakanj – Sarajevo ušao u treću fazu realizacije

Prosječna potrošnja energije u javnim objektima u Bosni i Hercegovini tri puta je veća od prosjeka Evropske unije, što ih kategorizira kao u potpunosti energetski neefikasne objekte. Od 2013. godine Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim i kantonalnim resornim ministarstvima, realizuje petogodišnji projekt „Zeleni ekonomski razvoj“.

Cilj projekta je institucionalizacija aktivnosti upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u BiH, rekao je u popodnevnom programu TV Alfa Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

– Poražavajuće su činjenice da građani BiH tri puta više energije troše, kada je u pitanju rasvjeta, zagrijavanje i hlađenje, od prosjeka u EU. Do sada nije bilo sistemskog pristupa rješavanju ovog problema. Sistematično upravljanje energijom ne samo da dovodi do smanjenja javne potrošnje, nego i osigurava smanjenje emisije zagađenja, potiče razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta. Na jedan milion eura uložen u energetsku efikasnost u BiH kreira se 96 radnih mjesta, pojasnio je Čibukčić.

Kako je kazao, da bismo dostigli onaj nivo koji ima EU, potrebno je uložiti 500 milijardi KM u utopljavanje zgrada, a to je neophodno uraditi do momenta kada BiH postane kandidat za članstvo u EU. Čibukčić je u emisiji govorio i o projektu kreiranja strategije za širenje mreže daljinskog grijanja, o generacijskom projektu toplovod Kakanj – Sarajevo, koji je prema njegovim riječima ušao u treću fazu realizacije.

 

Kaportal.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close