BiHPrivreda

Tokom augusta ugovori za izgradnju dionice Počitelj – Zvirovići

Javno preduzeće Autoceste FBiH naredna dva nova ugovora o izgradnji će potpisati tokom augusta, čim dobiju saglasnost Evropske investicijske banke (EIB) za oba lota, a riječ je o dionici Počitelj – Zvirovići.

Ukupna dužina dionice je 11,07 km i na njoj se nalazi najduži most na Koridoru 5-C, most Počitelj dužine jedan kilometar. Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje je 100 miliona eura, a sredstva su osigurana od EIB-a.

Navode da je izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići neophodna kako bi saobraćaj s magistralne ceste M-17 bio preusmjeren na autocestu prema Bijači, čime bi bila osigurana puna funkcionalnost izgrađene poddionice Bijača – Zvirovići i povećana njena isplativost.

JP Autoceste FBiH imaju aktivna dva gradilišta u zeničkoj regiji, a to su Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica.

Početkom 2017. imat će aktivna još dva gradilišta, odnosno počet će radovi na izgradnji dionica Počitelj – Buna (7,2 km) i Donja Gračanica – tunel Zenica (3,9 km). JP Autoceste FBiH je 14. jula 2016. uputilo javni poziv za pretkvalifikaciju za postupke nabavke za izgradnju dviju dionica Počitelj – Buna  i Donja Gračanica – tunel Zenica, te je u završnoj fazi za odobrenje 80 miliona eura kod EBRD-a za finasiranje navedenih dionica.

Za dionicu Mostar jug – Buna, poddionica Buna – tunel Kvanj, upućena je inicijativa za osiguranje finansijskih sredstava za izgradnju u visini od 100 miliona eura kod EIB-a.

Također, JP Autoceste FBiH je izvršilo optimizaciju trase dionice autoceste Konjic – Mostar sjever čime će, uz korištenje prirodnih pogodnosti terena (prolaz kroz dolinu Bijela) te nova tehnološka dostignuća u tunelogradnji za proboj kroz planinu Prenj, trasa biti skraćena za 18 km i ostvarena ušteda oko 300 miliona eura.

Na dionici Tarčin – Konjic završen je glavni projekt i u toku je eksproprijacija zemljišta. Procijenjena vrijednost je oko 450 miliona eura bez PDV-a i ne predstavlja prioritet u ovom momentu.

Dionica Nemila – Zenica sjever (izlaz iz tunela Zenica) je podijeljena na tri lota i pokrenuta je inicijativa za zaduženje kod tri različite međunarodne finansijske institucije: EBRD u visini od 80 miliona eura, OFID – Opec fond za međunarodni razvoj u visini od 49 miliona eura i KFAED u visini 36 miliona eura.

Za radove na izgradnji na južnom dijelu Koridora 5-C očekuju da će biti završeni za 30 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, dok dionice u zeničkoj regiji mogu biti završene do kraja ljeta 2018.

Nastavak radova koji obuhvataju završne radove postavljanja asfalta, horizontalne i vertikalne signalizacije na dionici Svilaj – Odžak planiran je početkom 2017., što bi se uskladilo sa završetkom mosta na rijeci Savi, uz očekivano puštanje u promet krajem 2017. Za završetak te najsjevernije dionice osiguran je grant od 17,4 miliona eura i privode se kraju završne aktivnosti za 40 miliona eura kod EBRD-a.

U toku su i aktivnosti vezane za provođenje postupka izbora privatnog partnera/koncesionara za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje.

Osim toga, JP Autoceste FBiH u narednom periodu uvodi novi billing sistem u cilju optimizacije ACC usluge kreiranjem novih paketa ACC usluge i mogućnošću punjenja ACC uređaja putem Interneta, SMS-a, elektronske banke i slično.

akta.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close