Kultura življenjaLifestyle

Tipovi dječijeg ponašanja koje roditelji ne smiju zanemariti

SAVJETI 

Kako znati kada reagirati

Tipovi dječijeg ponašanja koje roditelji ne smiju zanemariti

Razgovarajte s djecom o problemima i uzrocima lošeg ponašanja, ali i posljedicama za njega i druge

Normalno je da su djeca nestašna, ali ako se neke situacije često ponavljaju, roditelji bi trebali adekvatno reagirati kako im djeca u budućnosti ne bi postala problematična. Ukoliko roditelji uoče neke od sljedećih karakteristika u ponašanju djeteta, znači da se problem neće riješiti sam od sebe. 

Sedam tipova ponašanja koja roditelji ne smiju ignorirati:

1. Nemogućnost opraštanja

Djeca bi trebala znati kako izlaziti iz konfliktnih situacija. Roditelji ih obično uče kako da “uzvrate udarac”, ali u većini slučajeva bilo bi bolje otpustiti sve negativne emocije. Ako se dijete često pokušava nekome osvetiti, to je loš znak. Pobrinite se da vaše dijete razumije šta je to opraštanje i koliko je to važno. Budite im uzor. Učite djecu kako da analiziraju svoja osjećanja, ali i emocije drugih ljudi da bi na kraju otkrili uzrok sukoba. Objasnite im kako izaći iz neugodne situacije.2. Neodgovornost

Učite dijete da bude odgovorno polako povećavajući granice. Razgovarajte o problemima i uzrocima lošeg ponašanja, ali i posljedicama za njega i druge.

3. Pretjerana tvrdoglavost

Roditelji bi trebali pomoći svojoj djeci da razviju ovu vještinu jer je to lakše napraviti dok su mali nego kasnije u tinejdžerskoj ili odrasloj dobi. Pokušajte razumjeti osjećanja svog djeteta i saznati koji su razlozi tvrdoglavosti. 

4. Manipulacija

Ponekad djeca manipuliraju svojim roditeljima ili ostalim članovima porodice da bi dobila ono što žele. Trebate razlikovati hirove svoje djece od onoga što ih zaista muči. Djeca često počinju manipulirati kada ne dobivaju dovoljno pažnje. Zato je važno provoditi dovoljno vremena s njima. Kada dijete ima ispad, ostanite mirni, nemojte se derati niti prijetiti – to nije lako, ali zaista je efikasno.

5. Strah od promjena

Djeci uvijek trebate govoriti o promjenama i objasniti što će se dogoditi. Kontrolirajte svoje emocije, jer djeca lako čitaju govor tijela i shvatit će tjeskobu. Pronađite im društvo. Djeca se lakše suočavaju s izazovima uz prijatelje nego kada su sama. Razgovarajte o njihovim osjećajima kako bi znala da ste ih primijetili. Budite svjesni da su djeci i mali problemi ponekad veliki izazov.

6. Nepromišljenost

Ako djeca stalno rade stvari bez razmišljanja, to može imati loše posljedice i za njih i ljude kojima su okruženi. Roditelji bi trebali djecu podučavati da procjenjuju i predviđaju moguće posljedice svojim postupaka. Djecu je važno učiti samokontroli, postaviti im određena pravila kada djeluju impulzivno i pohvaliti ih kada se pridržavaju tih pravila.

7. Ne znaju se zabaviti

Razgovarajte sa svojim djetetom i provodite vrijeme zajedno. Naučite ih da znaju što vole, a šta ne. Pomozite im da pronađu hobije koji nisu povezani s mobitelima ili računarima. Također, kada su mala, pustite djecu da se sama zaigraju i tada ih nemojte ometati. 

24sata.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close