Tihićevci preglasali Izetbegovića

Kolegij Stranke demokratske akcije predložio je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Predsjedništvu i Glavnom odboru ove stranke da odgodi Kongres na kojem se bira novo rukovodstvo, saznaje „Dnevni avaz”.

Naime, sjednica najužeg rukovodstva potvrdila je raskol nakon što su članovi skloni aktuelnom predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću preglasali Bakira Izetbegovića, Halida Genjca i Senada Šepića, koji traže održavanje Kongresa.

Tihić je, naime, prijedlog o odgodi Kongresa obrazložio poznatim stavovima da postoji „vanredno stanje”, da je teška situacija, da predstoji popis, pregovori u Mostaru te da ne treba gubiti vrijeme na Kongres na kojem ga Izetbegović želi smijeniti s mjesta predsjednika.

On je prezentirao članovima kolegija i informaciju da ima dovoljno članova Glavnog odbora koji ga podržavaju i koji mogu izglasati odluku o odgađanju Kongresa. Tu argumentaciju većina je prihvatila, samo su Izetbegović, Genjac i Šepić bili protiv te je prijedlog usvojen.

Izetbegović je sinoć u izjavi za FTV rekao da je „glavni motiv za odgađanje Kongresa bilo da se izbjegne razjedinjavanje u SDA i da se sačuva sloga”.

– Ona očigledno na ovakav način neće biti sačuvana, jer ogromna je masa, veća polovina članova je protiv odgađanja Kongresa i mislim da bi trebalo da se potvrdi ono što je Predsjedništvo stranke već kazalo, da nema pravih elemenata za odgađanje Kongresa – rekao je Izetbegović.

Njemu je Tihić jučer na kolegiju ponovo ponudio mjesto zamjenika predsjednika SDA, ali je Izetbegović to rezolutno odbio.

Danas će biti održana sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj će se, također, raspravljati o tome hoće li se u SDA birati novo rukovodstvo. Ali, sudeći prema dubini raskola, konačna odluka će, vjerovatno, biti donesena tek na sjednici Glavnog odbora ovog vikenda.

Dnevni avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close