Tihić: Ako bi ušli u šestorku bili bi na mjestu SDP-a

Predsjednik SDA, Sulejman Tihić u Prijedoru je danas izjavio “da bi, ako se postignu dogovori oko ključnih pitanja vezanih za odluku “Sejdić- Finci”, vojnu imovinu, jedinstveni matični broj, SDA mogla biti dio vladajuće koalicije u BiH”.

On je naglasio “da pregovora sa strankama oko koalicije na državnom nivou još nije bilo, kao i da SDA nije nešto posebno zainteresirana za ulazak u vlast ”.

 

Izetbegović i Tihić na presu u Prijedoru

 

No, spremni smo učestvovati ako je to u interesu države i rješavanja problema građana. Normalno ako to žele i drugi i pod uvjetom da se prethodno postignu jasni dogovori oko pitanja koja su BiH zaustavila na putu ka članstvu u EU i NATO-u. Moguće da već ove sedmice ta pitanja otvorimo kroz razgovore sa HDZ-om. Na državnom nivou možemo razgovarati ako prethodno sa HDZ-om postignemo dogovore na nižim razinama. Ne isplati se ići dalje ako ne riješimo pitanje Mostara, Vlade Federacije…- rekao je Tihić.

 

On je dodao “da određena saradnja i to na nižim razinama, na nivou općina, kantona već postoji sa SBB BiH kao i da su dvojica potpredsjednika ovih stranka zadužena da na nivou države razgovaraju o određenim i značajnim strateškim pitanjima.”

Tihić je kazao “da u “šestorku”, ukoliko bi se to dogodilo, vjerovatno ne bi došli na mjesto SDS-a, već prije na mjesto SDP-a.

– Ne želimo baš tako sad ući u ovo blato koje je napravila sadašnja koalicija koja postoji na nivou BiH. Niz neriješenih pitanja… Mi se ne guramo i ne trudimo da budemo dio parlamentarne većine, jer treba preuzeti odgovornost za stanje do kojeg je, između ostalog, doveo SDP- ocijenio je Tihić i dodao “da rješenje leži u razgovorima, dogovorima, kompromisima…,a ne upućivanjem poruka iz Banjaluke i Sarajeva i zauzimanjem tvrdih stavova”.

 

Tihić u razgovoru s gradskim vlastima

 

Sulejman Tihić u Prijedoru je danas nakon razgovora s predsjednikom DNS-a i gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem ocijenio “da su odnosi SDA i DNS-a vrlo korektni i dobri, počev od lokalne razine gdje je SDA dio gradske vlasti, pa do državnog nivoa”.

Delegacija SDA posjetila je Spomen obilježje u Kozarcu kod Prijedora, položila cvijeće i proučila Fatihu nevino ubijenim Bošnjacima ovog kraja. U Prijedoru su razgovarali i s predstavnicima Udruženja logoraša “Prijedor 92”. Čelnici SDA u Kozarcu su obišli i firme “Beton gal “ i “ Norbos”.

Halid Genjac, predsjednik GO SDA, rekao je da sjednica Glavnom odbora ove stranke u Prijedoru  bila tematska i vezana za popis stanovništva.

– Insistiramo na zahtjevu da sve institucije koje rade na popisu u BiH rade u skladu sa zakonom i da ga poštuju- rekao je, između ostalog, Genjac.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close