Kolumne

Thierry Meyssan: Bijela kuća se odbija boriti za financijske elite

Aktualna američka uprava odbija koristiti američke trupe za bitke koje su dio strategije američkih elita, prije svega financijskih, tvrdi Thierry Meyssan, što bi značilo da je Donald Trump zaista dio američkog industrijskog lobija i ulazi u otvoreni sukob s moćnim krugovima financijske elite s Wall Streeta. Iako treba biti oprezan za tvrditi takvo što, neke od odluka potvrđuju tezu koju iznosi Meyssan.

Postsovjetski svjetski poredak temeljen na američkoj vojnoj superiornosti je već uništen. Možda će nekome to biti teško prihvatiti, ali ova činjenica ostaje, piše

Najava od 19. prosinca 2018. o djelomičnom povlačenju američkih vojnika iz Afganistana i punom povlačenju vojnika iz Sirije je odjeknula kao grom iz vedra neba. Nakon toga uslijedila je ostavka ministra obrane Jamesa Mattisa i sada Sjedinjene Države moraju odlučiti kako se nositi s posljedicama koje će obilježiti raskol i preobraziti svijet.

Sirija

Kada je Donald Trump u travnju spomenuo povlačenje američkih vojnika iz Sirije, Pentagon ga je uspio odvratiti. Nije da nekoliko tisuća ljudi može preokrenuti plimu rata i njihova prisutnost je samo bila protuteža ruskom utjecaju i potpora Izraelu.

Međutim, prijenos ruskog oružja sirijskoj vojsci, posebice sustava S-300 i najnovijih radara, koji su integrirani u automatizirani sustav za zapovijedanje i kontrolu Poljana D4M1, promijenio je ravnotežu snaga. Od tog trenutka je američka vojna nazočnost u Siriji postala kontraproduktivna. Američko zrakoplovstvo nije moglo podržati bilo kakve napade proameričkih snaga zbog opasnosti od gubitka zrakoplova. Povlačenje vojnika omogućit će Pentagonu da izbjegne poniženje zbog mogućeg poraza.

Osim toga, Moskva je odavno priznala da je američko prisustvo u Siriji s pozicije međunarodnog prava nezakonito, te da Sirija legitimno može djelovati u samoobrani.

Posljedice

Odluka o povlačenju postrojbi iz Sirije je puna posljedica. Prva je, naravno, nastanak i priznanje pseudodržave Kurdistan. Zapadni projekt stvaranja kolonijalne države Kurda u sjeveroistočnoj Siriji neće se dovršiti. Danas ga podupire i sve manje Kurda, koji su u početku vjerovali da se njihova ratna osvajanja mogu usporediti s jednostranim proglašenjem Izraela 1948. godine.

“Strategija Cebrowski”

Projekt Pentagona i neokonzervativaca stvaranje “Velikog Bliskog istoka” također nije uspio. Prema strategiji koju su osmislili američki neokonzervativci i admiral  Arthur Cebrowski trebalo je uništiti sve državne strukture u regiji, uz izuzetak Izraela, Jordana i Libanona. Taj plan, koji se počeo provoditi u Afganistanu i proširio se na Libiju, trebao je biti dovršen na sirijskom teritoriju.

Američka vojska se više neće boriti za interese globalne financijske elite, čak i ako su američki državljani.

Američka vojna superiornost

Postsovjetski svjetski poredak, utemeljen na američkoj vojnoj superiornosti je već uništen. Možda će netko to teško prihvatiti, ali je to činjenica. Ruska Federacija je sada snažnija, kako u pogledu konvencionalnog oružja, još od 2015. godine, tako i u smislu nuklearnog oružja od 2018. Točno je da je ruska vojska tri puta manja od američke i ima malu prisutnost u inozemstvu, ali s druge strane to negira hipotezu o “ruskom imperijalizmu”.

Mjesto Sjedinjenih Država u suvremenom svijetu

Povlačeći polovicu američkih vojnika legalno smještenih u Afganistanu i sve trupe koje su nezakonito okupirale dio Sirije, Trump zapravo ispunjava jedno od svojih predizbornih obećanja. Još uvijek mora potpisati dekret o povlačenju iz Afganistana preostalih 7000 vojnika, a nakon toga, što je već tema u Washingtonu, ostatak od najmanje 5000 vojnika iz Iraka, koji su za nove vlasti u Bagdadu nepoželjni i na njih gledaju kao na okupacijske trupe.

U svom pismu ostavke, James Mattis je napisao: “Uvijek sam bio uvjeren da je snaga naše nacije neraskidivo povezana sa snagom našeg jedinstvenog i sveobuhvatnog sustava savezništva i partnerstva s drugim zemljama. Iako Sjedinjene Države ostaju nezamjenjiva zemlja u slobodnom svijetu, ne možemo zaštititi svoje interese niti učinkovito ispuniti tu ulogu bez održavanja snažnih saveza i bez poštivanja tih saveznika.”

To jest, Sjedinjene Države moraju uvjeriti svoje saveznike da su to što jesu tako da ostave dojam da znaju što rade i da su najmoćnija sila svijeta. Nije važno je li to istina ili ne, glavno je zadržati jedinstvo među saveznicima, bez obzira na cijenu. Međutim, predsjednik Trump to vidi kao opasnost. Sjedinjene Države su svoj ekonomski status već ustupile Kini, a sada prvo mjesto u obrani preuzima Rusija. U novonastalim okolnostima je Trump odlučio odustati od uloge jednookog čovjeka koji vodi slijepe i brinuti se za vlastite interese.

U ovom slučaju se James Mattis ponaša kao vojnik. On zna da je nacija bez saveznika u startu gubitnik. Donald Trump razmišlja kao poslovni čovjek i  najprije se riješiti neprofitabilnih grana koje mogu uništiti cijelu kompaniju, tvrdi Thierry Meyssan.

Koliko je blizu istine, dijelom ćemo saznati već danas, nakon što se saznaju rezultati sastanka u Moskvi na kojem se odlučuje hoće li Rusija dozvoliti Turskoj, i u kojoj mjeri, da nastavi s vojnim aktivnostima u sjevernoj Siriji ili će zaustaviti Erdoganovu kampanju. U međuvremenu su američki vojnici još uvijek u bazama sjeverne Sirije, od kojih se tri nalaze sjeverno Manbija, gdje spremni za odlazak sjede na ruksacima i nitko ih ništa ne pita.

Lew Rockwell

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close