Theodor Meron u Tomašici

PRIJEDOR – “Teško je za mene da stojim na ovom mjestu gdje se nalazite licem u lice sa hororom koji jedan čovjek može učiniti drugom čovjeku”, izjavio je predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron, nakon što je obišao područje masovne grobnice u Tomašici kod Prijedora, najveće dosad otkrivene masovne grobnice u BiH nakon minulog rata, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U kratkom obraćanju novinarima, Meron je kazao da se iskreno nada da će rad Haškog tribunala i nacionalnih sudova u regionu dovesti pred lice pravde počinitelje zločina i ponuditi makar mali stepen, kako je rekao, utjehe za preživjele i familije ubijenih.

On je rekao da se nada da će rad međunarodnih i nacionalnih sudova biti komplementaran u naporu da se, zajedno s međunarodnim i domaćim zvaničnicima te civilnim društvom, promoviraju promirenje i ozdravljenje čitavih društvenih zajednica.

Meron je dao i ličnu opasku.

-Ovo mjeste za mene ima i lični značaj. Podsjeća me na mjesto gdje je bio kamenolom, gdje sam proveo svoje djetinjstvo u jednom sličnom logoru, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je moja majka ubijena – rekao je predsjednik Haaškog tribunala u kratkoj izjavi novinarima u Tomašici.

Nije želio da govori o tome da li će i za zločine u Tomašici odgovarati haaški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, navodeći da ne može da govori o predmetima koji su u toku.

Meron će se danas, nakon obilaska masovne grobnice u Tomašici, sastati sa porodicama žrtava zločina počinjenih na području Prijedora okupljenih oko Udruženja građana “Izvor” gdje će, kako je kazao, nastaviti razgovarati o svim problemima vezanim za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na ovom području.

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92” Mirsad Duratović, u obraćanju predsjedniku Haškog tribunala u Tomašici, istakao je da je zabrinjavajuća činjenica da se u Prijedoru više 20 godina šutjelo o postojanju ove masovne grobnice. On je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da do sada niko nije odgovarao za ubistvo blizu 2.200 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata u ratu od 1992.-1995., te naveo da su sve dosadašnje presude izrečene za zatvaranje i mučenje u logorima.

Duratović je posebno poduvkao da očekuje da će, nakon što je otkrivena masovna grobnica u Tomašici, biti dovoljno dokaza da se tokom suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću dokaže da je na području Prijedora tokom maja 1992. godine počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvom.

“Ova masovna grobnica je iskopana i pripremljena da u nju bude sahranjeno hiljadu ubijenih civila, prije nego što je ijedan metak ispaljen u Prijedoru”, upozorio je Duratović.

Ekshumacije na lokalitetu Tomašice počele su prije tri mjeseca, i do sada je iz ove najveće masovne grobnice na području BiH pronađeno najmanje 460 posmrtnoh ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Predpostavlja se da se u ovoj grobnici nalaze tijela blizu 1.000 Prijedorčana ubijenih na području te opštine u maju 1992. godine.

Theodor Meron bi sutra trebao posjetiti i prostore nekadašnjeg logora Omarska kraj Prijedora, a potom će u Sarajevu prisustvovati dvodnevnoj konferenciji povodom 20. godišnjice rada Haškog tribunala.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close