The Telegraph: Englezi vjeruju da je BiH talentovanija od njihove reprezentacije!

Britanski list The Telegraph donosi priču o uspjehu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči početka Svjetskog prvenstva (SP) u Brazilu 2014. godine, napominjući da se radi o zemlji u kojoj je “navijanje za reprezentaciju sastavni dio nacionalnog identiteta”.

Andolija

“To je reprezentacija zemlje koju većina poznaje po ratu iz ‘90-tih. Ali, podrška reprezentaciji je glavni dio identiteta ove balkanske nacije”, piše ovaj list.

Ugledni list navodi da bi značajnu ulogu na SP u Brazilu mogao imati igrač Rome Miralem Pjanić.

“On će sigurno upisati svoje ime na SP. Pjanić bi mogao osvijetliti Brazil svojim umijećem. On je tip napadačkog organizatora igre sa perfektnim dodavanjima za napadače Edina Džeku i Vedada Ibiševića”, piše britanski list.

Dodaje se da je cijela nacija, svi narodi u BiH podržavaju državnu reprezentaciju.

“Završili su kvalifikacije u grupi G sa 25 poena, ostavivši iza sebe i Grčku. Mlada nacija je ponosna jer je njihov talentirani tim izborio plasman u Brazil. Iza selektora Safeta Sušića stoji cijela nacija zbog dinamične i snažne ekipe koja je postigla 30 golova u kvalifikacijama”, navodi se u tekstu, te dodaje da postoje i stereotipi vezani za selekciju BiH.

“Jedan od stereotipa kod većine Engleza je da BiH i nije neki snažna tim. Ali bh. nogometaši su možda talentovaniji i od naše sadašnje reprezentacije. Realnost je da se radi o jednoj modernoj i sofisticiranoj ekipi sa pravim napadačkim elanom i vrhunskim napadom. Imaju i inspirativnu odbranu na čelu sa Emirom Spahićem”, piše The Telegraph.

BiH se na SP u Brazilu nalazi u grupi F sa Argentinom, Nigerijom i Iranom.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close