Terzić: Prijavljeno 3 milijuna KM šteta, već počeli sa isplatom

Midhat Terzić, direktor Sarajevo osiguranja, jednog od vodećih osiguravajućih kuća u BiH, kaže da budući da je mali broj fizičkih i pravnih lica ima osiguranje od ovih šteta iznos šteta neće u tolikoj mjeri osjetiti osiguravajuća društva. On procjenjuje da će na osiguravajuće kuće pasti samo oko 10 posto tereta za isplatu šteta od poplava. 

Terzić navodi da je njima prijavljeno oko 3 milijuna KM šteta i da su oni već počeli sa njihovom isplatom. Mobilne ekipe procjenitelja su stalno na terenu, naši osiguranici nas stalno zovu, kaže naš sugovornik dodajući da će čim se steknu uvjeti sumirati sve te štete. Kako bi pomogli ugroženim svojim stalnim osiguranicima da što prije počnu sa svojim poslovanjem rade i avansnu isplatu dok se ne zaokruži proces procjene štete.

Kaže da su  osiguranje većinom imali gospodarski subjekti, a da je veoma mali udjel fizičkih lica u ukupnom broju osiguranika od ovih šteta. “Jako mali broj poljoprivrednika je bilo osigurano, uglavnom su veće kompanije imale osiguranje”, navodi Terzić. Napominje da kada se govori o kompanijama tu se većinom radi o privatnim. Dodaje da veliki broj državnih kompanija nije bio osiguran od ovih šteta, a jedna od onih koje su pretrpjele veće štete su i recimo Željeznice, koje nisu imale ovo osiguranje. Da je bio drugačiji slučaj država bi imala daleko manje štete da je ulagala u osiguranje, navodi Terzić.

Cijena osiguranja od poplava se kaže kreće oko 200 KM na godišnjoj razini. Navodi da je nakon ovih poplava povećan interes premiju od ovog dodatnog rizika, prije svega iz onih dijelova BiH koje nisu bile zahvaćene poplavama. To tumači činjenicom da se oni koji su pogođeni poplavama sada bave sanacijom šteta i nemaju vremena razmišljati o tome. Navodi da su i sami imali štete od poplava na svojim objektima, te da su krenuli u njihovu sanaciju svojim sredstvima, a izdovojena su u sredstva za njihove radnike koji su ostali bez svojih domova.

Terzić kaže da Sarajevo osiguranje ima kapacitet pokriti sve prijavljene štete.

Što se tiče Sarajevo osiguranja za prva četiri mjeseca ove godine ukupno je ostvareno 25 milijuna KM i njihov tržišni udjel u Federaciji iznosi 18,4 posto, a na čitavoj BiH 13,3 posto. Udjel neživotnih osiguranja iznosi 24 miliona KM premija što je 3 milijuna više u odnosu na prethodno razdoblje.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close