Terorističke alijanse: ISIL i Al-Nusra Front prekidaju međusobni sukob i udružuju se – tajni sastanak terorističkih lidera organiziran na inicijativu “treće strane”

Iz Al-Qaede na prostoru Sirije proizašla su dva teroristička ogranka: ISIL i Al-Nusra Front. Do raskola između njih je došlo nakon što su se počeli međusobno sukobljavati oko kontrole okupiranog teritorija. U konačnici je vodstvo Al-Qaede odabralo Al-Nusra Front za svojeg “službenog” predstavnika u Siriji, dok su ISIL odlučili krenuti svojim putem.

(advance.hr)

U međuvremenu je ISIL znatno ojačao, između ostalog i zbog činjenice da su se na terenu pokazali znatno brutalnijima od Al-Qaede (što zaista govori mnogo). Štoviše, može se reći kako je ISIL “zasjenio” Al-Nusra Front, naročito otkako je ISIL postao meta američke i koalicijske zračne kampanje u Iraku i Siriji te otkako su zauzeli velik prostor u Iraku tijekom ljeta ove godine.

No, unatoč animozitetima i inicijalnom raskolu unutar “terorističkog kampa”, dvije skupine sada se, sudeći prema novim informacijama, ponovno udružuju u zajedničko djelovanje. Novinska agencija APcitira “istaknutog dužnosnika sirijske opozicije” te jednog zapovjednika pro-zapadne FSA brigade po imenu Abu Musafer. Obojica su potvrdila kako su ISIL i Al-Nusra Front dogovorili prekid međusobnog sukoba s ciljem udruživanja protiv zajedničkog neprijatelja.

Dakako, sama činjenica da su predstavnici pro-zapadne opozicije u Siriji toliko dobro informirani o unutarnjim događanjima unutar “terorističkog kampa” vrlo je indikativna, no to nimalo ne iznenađuje pošto je FSA surađivala s ovim skupinama u više navrata, a odnosi su i danas vjerojatno puno bolje nego se u javnosti prikazuju (vidi:Financirani i naoružani od strane Zapada FSA militanti u Siriji predaju američko oružje Al-Qaedi: “Mi da se borimo protiv Nusra Fronta? Ne, to smo lagali Amerikancima”).

Prema spomenutim izvorima dvije terorističke skupine su održale sastanak početkom ovog mjeseca na prostoru grada Atareb, zapadno od Aleppa, na sjeveru Sirije. “Sastanak je počeo u ponoć te je trajao do 4 sata ujutro”, navodi jedan od izvora te ističe kako su na sastanku prisutna bila sedmorica lidera terorističkih skupina. “Dogovor je pritom postignut”, ističe izvor za AP.

FSA zapovjednik Abu Musafer pak navodi kako je sastanak inicirala “treća strana”. Nije otkrio o kojoj se “trećoj strani” radi, no nije teško nagađati da bi vjerojatno riječ mogla biti o akterima iz neke od utjecajnih regionalnih zemalja. Javna je tajna da ISIL, Al-Nusra Front i druge terorističke skupine u Siriji i Iraku imaju snažnu potporu od strane regionalnih režima koji su, mada međusobno rivali, ujedinjeni u rušenju vlasti u Damasku.

Na sastanku je dogovoreno da će se prestati međusobno sukobljavati te da će pokrenuti zajedničku borbu protiv Kurda na nekoliko lokacija diljem sjeverne Sirije. Prisutni su bili i neki drugi akteri – na sastanku je bio nazočan i predstavnik pobunjeničke skupine Ahrar al-Sham kao i članovi skupine Khorasan koja je povezana s Al-Qaedom, a njeni članovi su većinom veterani iz Afganistana i Pakistana. Tu je bio i predstavnik relativno nepoznate skupine Jund al-Aqsa, islamističke skupine koja je lojalna ISIL-u.

Navodno je dogovoreno i zajedničko djelovanje protiv pobunjeničkog bataljuna Sirijski Revolucionarni Front koji je dobio potporu od SAD-a i Zapadnih zemalja.

Teroristička prijetnja nesumnjivo jača i udružuje se. No, umjesto da se nakon ove spoznaje mobiliziraju sve anti-terorističke snage u regiji i šire, SAD ponovno razmatra “zaokret” u svojoj strategiji te prebacivanje fokusa na rušenje sekularne sirijske vlasti u Damasku (opširnije: Analiza: Otkrivanje stvarnih namjera i povratak na smjenu režima? Iz Washingtona poručuju kako se “ISIL ne može poraziti bez rušenja Assada”, Obama zatražio reviziju politike prema Siriji).

izvor(i): RT | AP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close